BIST 9.624
DOLAR 32,59
EURO 34,84
ALTIN 2.495,60
HABER /  MEDYA

Zaman'a atanan kayyumdan flaş abonelik açıklaması

Zaman'a kayyum olarak atanan yeni yönetim kurulu üyesi Avukat Tahsin Kaplan'dan flaş Zaman aboneliği açıklaması.

Abone ol

Zaman gazetesine kayyum atanan Avukat Tahsin Kaplan, "650 bin abonenin varlığı ile ilgili ciddi şüphelerimiz var. Tek bir abonenin bile bilgisine ulaşamadık." dedi.

5 Mart Cumartesi akşamı Zaman Gazetesi'ni de bünyesinde barındıran Feza Gazetecilik A.Ş'ne kayyum atandı. İstanbul 6. Sul Ceza Hakimliği, Avukat Metin İlhan, Avukat Tahsin Kaplan ve Sezai Şengönül'ün kayyum olarak atandığına karar verdi.

Yıllarca TMSF ve bağlı kurumlarında avukatlık yapan, TMSF'nin banka operasyonlarında yönetim ve denetim süreçlerinde fiili olarak yeralan Avukat Tahsin Kaplan Sabah gazetesinden İsa Tatlıcan'a yankı uyandıran açıklamalar yaptı.

ŞİRKET ÇALIŞANLARI SOSYAL MEDYADA GEREKEN ÖZENİ GÖSTERMEDİ

-Personel ile ilgili olarak biz öncelikle arkadaşları tanımaya çalıştık. Geldiğimiz ilk andan itibaren çalışma arkadaşlarımıza, yayının sahibi olan tüzel kişiliğin faaliyetlerine devam ettiğini, hukuki süreç sonunda değişen tek şeyin yönetim kurulu olduğunu, iş hukuku ve genel kurallar çerçevesinde işlerini yapmaya devam etmelerini, şirket yönetimi dışında kimseyle bilgi ve belge paylaşmamalarını, yönetimin talimatı olmadan şirket kayıtlarında herhangi bir işlem yapmamalarını söyledik. Şirketin kaynaklarının elverdiği ölçüde mevcut personelin kendilerinde beklenen işleri yapmaları halinde çalışmalarına devam edeceğini ifade ettik.



PERSONELİN TAVRI NASIL OLDU SİZE KARŞI?

-Buradaki bazı çalışanlar bütün bu iyi niyetli girişimlere karşın, gerek sadakat yükümlülükleri, gerekse işyerinin huzurunun korunması noktasında gereken özeni göstermediler. Onlarla üzülerek yollarımız ayırmak zorunda kaldık. Hala bazı çalışma arkadaşlarımız üçüncü kişilere bilgi ve belge paylaşımı yapmaya devam ettiklerini görüyoruz. Sosyal medyada şirkete ve şirket yönetimini küçük düşürücü paylaşımlara devam ediyorlar. Bunları da dikkatle takip ediyoruz. Yasal sınırlar içerisinde gerekli önlemleri aldık ve almaya devam edeceğiz.



İLK SAYININ ÇIKMAMASI İÇİN HERŞEYİ YAPTILAR

-Bizim gazeteye ilk geldiğimiz gün, burada gazetenin baskısı tamamlanmış ve dağıtıma gönderilmişti. Dolayısıyla eski yönetimin hazırladığı gazete cuma günü dağıtılmış oldu. İkinci gün sistemler içeriden ve dışarıdan yapılan müdahalalelerle çalışamaz hale getirildi. Burada devam eden gazete ekibi, gazeteyi kendilerinin çıkaracağını bize söyledi. Ancak saat 17 gibi sistemlerin çalışmadığını ve gazetede herhangi bir hazırlık yapılamadığını öğrendik. Bu aşamada bizim için ilk sayıyı çıkarmak çok önemli hale geldi. Elimizde gazetenin sayfa düzeni ile ilgili elimizde hiçbir data olmadan mevcut gazete üzerinden şartlarımızı zorlayarak gazetenin herşeyi yeniden yaptık ve ilk sayıyı çıkardık. Yeni yönetimin ilk sayısı gazetenin daha önceki personelinin bir katkısı olmadan hazırlandı ve dağıtıldı.




SAYI DA VERMEDİLER SİPARİŞ DE GEÇMEDİLER

-Gazetenin tiraj, abone ve baskı sayısı ile ilgili rakamları kurum çalışanlarından sorduk. Bu konuda gazetemizin abonesinin olmadığı söylendi. Abonelerin gazeteden farklı bir şirket olan Cihan Medya Dağıtım A.Ş tarafından sipariş verilmek suretiyle toptan alındığı ve o şirket tarafından abonelerine dağıtım yapıldığı bilgisi verildi. Bunun üzerine Cihan Medya Dağıtım A.Ş yöneticileri ile bir görüşme yapıldı. Görüşmede daha önce iadesiz olarak satın aldıkları Zaman gazetesinin iadeli olarak müşterilerine pazarlayabileceklerini söylediler. Bu konuda bize bir sayı da vermediler sipariş de geçmediler. Elimizde Feza Gazetecilik kayıtlarında bir abone kaydı olmadığından sadece bayi için dağıtıcı kuruluş tarafından geçilen sipariş kadar baskı yapıldı. Dolayısıyla Zaten daha önce bayı satışı olmayan bu gazetenin abonesi de tamamen sıfırlanarak tirajı düşürüldü. Biz geldiğimizde bu gazetenin yayın hayatına devam etmemesi ve batırılması için gerekli bütün altyapı zaten oluşturulmuştu.

ABONELER KİMDİR, NASIL ÖDEME YAPIYORLAR BİLMİYORUZ!

-Gerek Feza Gazetecilik A.Ş kayıtlarında gerekse Cihan Medya Dağıtım A.Ş yöneticilerinin bize verdiği beyanlara göre herhangi bir abone listesi mevcut değil. Dağıtıldığı iddia edilen 650 bin gazetenin nereye ve nasıl dağıtıldığını, bu gazetenin paralarının kimler tarafından hangi yöntemle ödendiğini gösteren bir bilgi ve belgeye henüz ulaşabilmiş değiliz. Bu bilgiyi sorduğumuzda örgütsel bir disiplin içerisinde birbirine benzer ve sonuç ifade etmeyen cevaplar alıyoruz. Ancak Cihan Medya Dağıtım A.Ş ile ilgili çalışmamız devam ediyor. Bir abone listesinin olduğuna inanıyoruz. Aksi takdirde Cihan Medya Dağıtım'ın sanal bir dağıtım ve abonelik sistemi olduğu gerçeği ortaya çıkacaktır.



ABONE LİSTESİNİN VARLIĞINDAN ŞÜPHELİYİM

-Göreve geldiğimiz ilk andan itibaren, gazetenin bazı üst düzey yöneticileri, "gazeteyi en hızlı batıran kayyumlar olarak tarihe geçeceksiniz" diyorlardı. Bu beyanın altında yatan gerçek gazetenin bilinen bir abone sitemi olmadığı, abonelere dağıtıldığı iddia edilen gazetelerin bir şirket tarafından toplu satın alındığı, bizim göreve gelmemizden sonra bu satın almanın yapılmayarak tirajların düştüğü algısı oluşturulmaya çalışıldı. Nitekim ilk sayımız ve devam eden sayılarımız toplu satın alma yapan şirket tarafından satın alınmaması ve dağıtılmaması abonelik sisteminin abone iradesi üzerinden yürümediğini gösteriyor. Bu durum gazete tirajının düşmesi veya düşürülmesinin örgütlü bir planlama ile yapılmasını kolaylaştırmıştır.
İlk günden itibaren daha önce Zaman Gazetesi'nin dağıtıldığı yerlere Yarına Bakış ve Meydan gazetelerinin dağıtıldığı duyumları aldık.

ŞU ANA KADAR ABONE LİSTESİ BULUNMADI

-Gazetenin tarafımızca tespit edilmiş bir abone listesi bulunmamaktadır. Bu listeler özenle gizlenmiş görünüyor. Bunu destekleyen yazışmalar var. Bizden önce gerek basın ilan kurumu, gerekse savcılık makamlarının sormuş olduğu sorulara cevap verilmediğini gördük. Biz bu konuda araştırma yapıyoruz. Eğer gerçekten 650 bin kişilik bir abone varsa bu listeyi bulabileceğiz. Ancak ilk incelemelerimize dayanarak böyle bir listenin varlığından çok ümitli değilim.