BIST 10.605
DOLAR 32,25
EURO 35,03
ALTIN 2.483,95
HABER /  GÜNCEL

Zaman yazarı harakiriyi hatırlattı

Zaman yazarı Ali Bulaç, benzer bir kazanın Avrupa ve Japonya'da olması halinde ne olacağını yazdı.

Abone ol

Soma'da meydana gelen kazayı ele alan Zaman gazetesi yazarı Ali Bulaç, siyasetçilere istifa ve bir tür intihar biçimi olan hakarikiriyi gündeme getirdi.

Şu ana kadar 274 kişinin öldüğü Soma maden kazası uzun süre konuşulacak gibi. Eleştiri oklarını hükümete çeviren yazarlardan Ali Bulaç, "Kimsesizler yine kimsesiz!" başlıklı yazısında Başbakan Erdoğan'ı hedef aldı.

Erdoğan'ın hangi ideallerle yola çıktığını unuttuğunu savunan yazara göre iktidar, çılgın projelerin sarhoşluğuna kapıldı. Bulaç, yazısına şöyle devam etti:

"Büyüme histerisine yakalandılar, kentleri rant alanına çevirdiler; ezilenleri hatırlamaz oldular. Sigortasız işçi çalıştıran, sağlıksız iş ortamlarına gencecik kızları, 15 yaşındaki çocukları doluşturan, kaçak işçilerin sömürülmesine ses çıkarmayan, düşük ücretli vasıfsız kol gücünü tercih eden işyerlerinde kaza üstüne kaza oluyor. Alnı secdeden kalkmaz bakanlar –yine bir dostumuz Ömer Dinçer- Zonguldak’ta yerin altından günlerce cesetler çıkarılamazken “Maden ocaklarımız dünyanın en güvenilir yerleridir.” diyordu. 2011 yılında 1.700 işçi kazalarda hayatını kaybederken ölenler neredeyse “üretim zayiatı” diye yazılıyordu. Bu ülkede her 16 bin işyerine bir müfettiş düşüyor, işyerleri doğru dürüst teftiş edilmiyor. Soma’da yüreğimizi yakan maden ocağının incelenmesi için CHP’nin verdiği önerge iktidara zarar verir diye AK Partililer tarafından reddediliyor.

JAPONYA'DA HARAKİRİ YAPARDI

Bu satırları yazdığım ana kadar ölenlerin sayısı 238 olarak açıklanmıştı, 120 kişi de toprak altındaydı. Benzer bir kaza Avrupa’da olsaydı çoktan kaç yetkili istifa eder, Japonya’da harakiri yapardı. Bizde “Takdir-i ilahi, ihmal varsa araştıracağız” denecek. “Usulüne uygun” mesele kapatılacak, yeni bir kaza beklenecek.

Sonuç: Kimsesizler yine kimsesiz, sessizler yine sessiz kaldı. Feryatlarını Arş’ın Sahibi elbette duyuyordur ve elbette “Bize katından bir kurtarıcı gönder” diyen bu müstaz’aflara imhal edip ihmal etmeyen yüce Allah, bir çıkış yolu gösterecektir.

Ali Bulaç tüm yazıları