BIST 9.058
DOLAR 32,31
EURO 35,14
ALTIN 2.294,51
HABER /  GÜNCEL

Zaman gazetesi için flaş gelişme el konuldu

Cemaatin gazetesi Zaman gazetesine kayyum atandı. İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği Zaman gazetesine kayyum ataması yaptı.

Abone ol

Gülen Cemaati'nin amiral gemisi Zaman gazetesine kayyum atandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine Feza Yayıncılık A.Ş. bünyesinde bulunan Zaman gazetesine İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği tarafından kayyum getirildi.

Anadolu Ajansı da İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği tarafından Zaman gazetesine kayyum atandı bilgisini son dakika olarak geçti.

ZAMAN GAZETESİNE KAYYUM NEDEN ATANDI?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Fuzuli Aydoğdu, nöbetçi mahkemeye yaptığı başvuru çerçevesinde Zaman, Today’s Zaman gazetesi ve gruplarına kayyum atandı.

Kayyum olarak atanacak isimlerin belli olduğu belirtildi. Kayyum tebligatlarının tek tek isimlere verildiği ve mahkeme kararının polislere ulaştırıldığı öğrenildi. Polisler zaman gazetesine doğru yola çıktı.

Zaman'a kayyum atanmasının gerekçesi olarak, Fethullahçı Terör Örgütü Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) olarak adlandırılan örgütün yayın organı olduğu ve yayın faaliyetlerine bu örgüt çerçevesinde devam ettiği belirtildi. Diğer bir gerekçe olarak ise, FETÖ/PDY'nin finans kaynaklarının Zaman gazetesi üzerinden döndüğü ifade edildi.

CEMAATE AİT YAYIN ORGANLARINA KAYYUM

Feza Yayıncılık A.Ş. bünyesinde bulunan Zaman, Meydan, Today's Zaman gazetesi ile Cihan Haber Ajansı ve Aksiyon Dergisi'ne de kayyum atandığı belirtildi.

Zaman Kitap, Cihan Medya Dağıtım, Irmak Tv ve Radyo Cihan'a da kayyum atandığı bilgisi verildi.

ZAMAN ÖNÜNDE TOPLANIYORLAR

Zaman gazetesine kayyım atandı. Gazete çalışanları, Zaman önünde toplandı.

Yenibosna'daki binanın kapısı zincirlendi. Biber gazlı müdahaleye karşı kapının önünde şemsiye yığıldı.

ZAMAN'IN BAŞINDAKİ ABDULHAMİT BİLİCİ'DEN AÇIKLAMA

Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Abdülhamit Bilici, "Sağduyulu ve demokrat herkesi medya özgürlüğüne ve Zaman Gazetesine sahip çıkmaya çağırıyorum." dedi.

Bilici, "Medya özgürlüğü anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) tarafından garanti altına alınmış durumdadır. Gazetemize kayyım atanması demek anayasanın askıya alınması demektir. İpek Medya Grubu'na yapılanlardan bu kişilerin medya grubuna kapatmaktan başka bir dertlerinin olmadığını gördük. Umarım bu haber sosyal medya söylentisinden öteye geçmez. Umarım Türkiye bu yoldan döner, normal hukuk yoluna girer." ifadelerini kullandı.

"BELKİ BUGÜN SON GAZETEMİZİ ÇIKARACAĞIZ"

Today's Zaman Genel Yayın Yönetmeni Sevgi Akarçeşme, Periscope'tan yaptıkları canlı yayında, "Belki bugün son gazetemizi çıkaracağız" dedi.

FUAT AVNİ TWİTTER'DAN KAYYUM ATANACAĞINI AKTARMIŞTI

Fuat Avni, mahkemenin Zaman Gazetesi’ne kayyum atayacağını dün Twitter’dan duyurmuştu. Avni son yaptığı paylaşımda, Zaman Gazetesi’ne kayyum atanması için talimat verildiğini belirterek, şöyle yazmıştı;

“1. F…t, ‘Ortalık iyice karışır’ derken yeni bir kumpasın sinyalini verdi. Başkanlığı eleştirecek medyaya tahammülü yok. ​Zaman Gazetesi’ne kayyum atandı

2. Parti içindeki muhalif seslere kimse yer vermesin ve kimse kendisine muhalefet yapmasın diye Zaman Gazetesi’ni zapt etme talimatını verdi

3. Zaman’a el koyabilecek hukuki altyapı yok diyenleri, ‘Ne hukukundan bahsediyorsunuz’ diye azarladı.

4. AYM’nin Can Dündar ile Erdem Gül’ü serbest bıraktırmasının intikamını alıyor. Yargıdaki adamlara talimat gitti.

5. Savcı Fuzuli Aydoğdu ile 6. Sulh Ceza Hakimliği ayarlandı. Mahkemeden Zaman Gazetesi’ne kayyım atanması kararı aldırdılar.

6. El koyma işlemi esnasında karşı koyma olursa, polise bunu sert bir şekilde bastırması söylenecek. Herkesi sindirmek niyetinde.”

AHMET ŞIK'TAN ZAMAN'A KAYYUM AÇIKLAMASI

2011 yılında, Oda TV soruşturması kapsamında emniyetteki cemaat yapılanmasına yönelik iddialarla ilgili yazdığı "İmamın Ordusu" kitabı yayımlanmadan tutuklanan ve 1 yıl tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan gazeteci Ahmet Şık, Zaman gazetesine kayyum atanmasına tepki gösterdi.

"Benim yanım demokrasinin yanıdır, yaşanana sevinemem" diyen Şık, "Otoriter bir diktatörlüğün faşizmin adını ne koyarsanız koyun siyasiler bunun örnekleriyle dolu. Bu saldırıya doğrudan karşı çıkılması gerekiyor. Cemaatin bütün geçmişindeki suçları konu edilmeli ama AKP ile birlikte. Gülen ve Erdoğan'ın birlikte yargılanmadığı bir dosya eksik kalacak" diye konuştu.

AK PARTİLİ METİNER: YÜREKTEN ALKIŞLIYORUM

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, Zaman gazetesine kayyım atanmasıyla ilgili olarak "FETÖ'yle de, medyadaki uzantılarıyla da, iş dünyasındaki uzantılarıyla hukuk içinde mücadeleye devam edeceğiz" dedi. Metiner, "Yürekten alkışlıyorum, destekliyorum" diye konuştu. Kanal 24'e bağlanan Mehmet Metiner, şunları söyledi:

"Bunlar tıynetlerine uygun bir biçimde efendilerinden aldıkları talimatla konuşacaklar. Onlar konuşacak diye biz doğru bildiğimizi yapmaktan vazgeçmeyeceğiz. FETÖ'yle de, medyadaki uzantılarıyla da, iş dünyasındaki uzantılarıyla hukuk içinde mücadeleye devam edeceğiz.

Kayseri'deki savcılığı tebrik ediyorum, FETÖ'nün Kayseri'deki ayağına yönelik başarılı bir operasyon düzenleniyor. Bir terör örgütünün uzantılarıyla mücadele ediliyor. Yürekten alkışlıyorum, destekliyorum."

TGC'DEN AÇIKLAMA

TÜRKİYE Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu’nca yapılan açıklamada, "Kayyum atama sistemi medyayı susturmanın yeni aracı oldu" denildi.

TGC Yönetim Kurulu’nun açıklamasında şu görüşler yer aldı:

"İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine Zaman Gazetesi’ne kayyum atanmasına karar verdi.

Gözaltılar, tutuklamalar, internet erişiminin engellenmesi ve ağır para cezalarıyla basını susturan zihniyet, şimdi de kayyumlar eliyle gazete ve televizyonların içini boşaltıp yok ediyor. Basın sektöründe işsiz gazetecilerin sayısı da her gün biraz daha artıyor. Halkın haber almadaki çeşitlilik kanalları hızla tüketiliyor.

Hatırlanacağı üzere İpek Medya Grubu’na atanan kayyumlar kısa sürede basın şirketlerinin tümünün kapısına kilit vurdu. Aynı akıbetin Zaman Gazetesi için de söz konusu olmayacağını umuyoruz.

İktidara, görüşlerini benimsemediği medya kuruluşlarına müdahale ederken, binlerce basın emekçisinin işsiz kalmasına neden olduğunu da bir kez daha hatırlatmak istiyoruz."

KAYYUM NEDİR?

Belli bir malın yönetilmesi veya belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimselere kayyum denir. Kayyum da vasi gibi vesayet organlarından birisidir. Ancak vasi vesayet altındaki kimsenin hem kendisini gözetlemek, hem de mal varlığını yönetmek ve hukuki işlemlerde onu temsil etmek üzere atandığı halde, kayyum sadece belirli işleri görmek veya mal varlığını yönetmek için görevlendirilir.

Usülsüzlük yapıldığı iddiasıyla özel kurumlara, şirketlere, devletin el koyduktan sonra atadığı yöneticiye kayyum denir. Kayyum'un görevi şirket ya da kuruluşu yönetmek, suç unsuru mahkeme kararı ile sabit olana kadar ya da suçlamalardan söz konusu şirket ya da kuruluş aklanana kadar kurum ya da şirketi idare etmektir. Bu kapsamda her türlü kararı alarak uygulamak, yeni yönetim belirlemek, suçlamalara konu olan faaliyetler varsa bunları sonlandırmaktır.