BIST 9.605
DOLAR 32,50
EURO 34,68
ALTIN 2.477,39
HABER /  GÜNCEL

Zam yoksa yerine, kiralık işçi var!

Zamda işçiyle anlaşamayan hükümetten ilginç formül... Özel istihdam büroları kurulacak. İşçiler işverene kiralanacak

Abone ol

Toplu iş sözleşmesinde Türk İş'le anlaşamayan hükümetten krizde işsizliğe karşı ilginç bir çözüm geldi.

Meclis'ten aceleyle geçirilen düzenlemeye göre Özel İstihdam Büroları kurulacak, işçilerin patronları artık bu bürolar olacak.

Bu bürolar işçileri istediği şirkete kiralayabilecek. Bu değişiklik toplu sözleşmeyi de ortadan kaldıracak bir gelişme olarak değerlendiriliyor. İşçiler maaş, prim ve tazminatlarını Özel istihdam Büroları'ndan alacak.

Bürolar işçilerle geçici iş sözleşmesi yapıp onu rızası olmadan istediği şirkete kiralayacak... İşçi kiralayan işveren, işçiye karşı hiçbir sorumluluk taşımayacak.

Özel İstihdam Büroları'nı modern köle kahvelerine benzeten muhalefet uygulamaya tepkili.

CHP Milletvekili Ali Rıza Öztürk, yeni düzenlemenin özel istihdam büroları adı altında 'modern köle kahveleri' oluşturacağını vurguladı. Özel istihdam bürolarını, tarımda köylerden amele toplayan dayıbaşılara benzeten Öztürk, '"Dayıbaşı, amele başına tarla sahiplerinden para alır. Örneğin, amele 10 lira yevmiyle çalışıyorsa onu 12 liraya pazarlar. İşte, yeni yasa bunun tipik bir uygulamasıdır'" dedi.

Özel istihdam bürolarının yetkisi artırıldı

Yürürlükteki 4857 sayılı İş Kanunu'nda özel istihdam bürolarının hukuki altyapısı oluşturulmuştu. Bu yasanın 90. maddesinde, 'İş arayanların elverişli oldukları işlere yerleştirilmeleri ve çeşitli işler için uygun işçiler bulunmasına aracılık görevi, Türkiye İş Kurumu ve bu hususta izin verilen özel istihdam bürolarınca yerine getirilir' hükmü getirilmişti. Ancak bu yasanın 7. maddesinde, 'geçici iş ilişkisi kurma' yetkisi sadece işverene veriliyor, aracı konumdaki özel istihdam bürolarına bu yetki verilmiyordu. TBMM'den çıkan yasanın Cumhurbaşkanı tarafından onaylanması halinde özel istihdam bürolarının görev ve yetkileri artırılarak, 'mesleki geçici iş ilişkisi kurması' mümkün hale geliyor.