BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

İki gün içinde 10 bin lira lazım!

Ailesi yoksul olan üç yaşındaki Lütfi'nin yaşaması için ilik nakli şart. Ancak bunun için gerekli 10 bin lira ailede yok ve iki gün içinde bulunmalı

Abone ol

Ağır bağışıklık sistemi hastalığı nedeniyle yaşaması için ilik nakli zorunlu olan üç yaşındaki Lütfi’ye Almanya’da bulunan ilik, parasızlık nedeniyle Türkiye’ye getirilemiyor.

22 yaşındaki Hilal Höl 16 yaşındayken amcasının oğlu Bilal ile evlendirildi. Hilal ve Bilal’in üç çocukları oldu. Lütfi ismini verdikleri bebeklerine doktorlar ağır bağışıklık sistemi hastalığı teşhisi koydu. Hastalığın nedenlerinden biri akraba evliliğiydi.

KARDEŞİNİN İLİĞİ UYMADI

Lütfi’nin bu hastalıkla yaşaması mümkün değil. Ancak yoksul aile gerekli parayı bulamadığı için Lütfi’nin tedavisi ertelendi. Sonunda borç para bularak Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi’ne gittiklerinde doktorlar minik Lütfi için ilik naklinin şart olduğunu söyledi. Kardeşten yapılan ilik nakli daha uygun olduğu için Lütfi’nin annesi Hilal ve babası Bilal oğullarının yaşaması için bir çocuk dünyaya getirmeye karar verdiler. Rahim ismini verdikleri bir erkek çocukları oldu. Ancak yeni bebeklerine yapılan tahlillerde doku uyumu sağlanamadı.

Hemotoloji Derneği tarafından Antalya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne hastanın doku grubu haritası gönderildi. Bilgisayar kanalıyla Türkiye ve Avrupa’da uygun ilik taraması yapıldı. Uygun ilik yurtdışında bulundu.

İLİK BULUNDU AMA PARA YOK

Ancak Lütfi’nin ailesi parası olmadığı için bu fırsatı kaçırdı. Şimdi Almanya’da uygun bir ilik bulunduğu haberini doktorlar Lütfi’nin ailesine verdi. Uygun iliği Türkiye’ye getirmek ve masrafları karşılamak için sadece 10 bin TL gerekiyor. Halı yıkama işinde çalışan Lütfi’nin babası şimdi bu 10 bin TL’yi arıyor.

Daha önce uygun iliği Türkiye’ye getiremeyen anne ve babası tekrar aynı çaresizliği yaşamak istemiyor. Annesi 10 bin TL lazım olduğunu duyduğunda sinir krizi geçirerek hastaneye kaldırıldı. Parayı bulmak için de sadece iki gün var.

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ'NDE YATIYOR

Lütfi’nin anneannesi Ayşeana Höl, bu hafta içinde paranın bulunması gerektiğini, bugüne kadar bir oyuncağı bile olmayan torununu kurtarmak için yardımseverlerin desteğini beklediğini söylüyor.

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Pediatrik Hematoloji Bölüm Dalı Başkanı Prof. Dr. Ümran Çalışkan, Lütfi’ye ilik nakli yapılmak zorunda olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Annesinin, babasının ve kardeşlerinin dokuları uymadı. Almanya’da uyan bir ilik bulundu. Almanya’dan iliğin gelebilmesi için yaklaşık 10 bin TL’nin ilgili yerlere yatması gerekiyor. Aile gerçekten bu konuda çok perişan.” Prof. Dr. Çalışkan, normalde çok seyrek görülen hastalığa, Türkiye’de akraba evlilikleri olduğu için zaman zaman rastlanabildiğini belirtti.