BIST 10.739
DOLAR 32,26
EURO 34,93
ALTIN 2.428,55
HABER /  DÜNYA

Yüzyılın Davası Laheyde!

Soykırım Davası, Lahey'de görülmeye başlandı. Bosna haklı görülürse tarihin en büyük tazminatını alacak!

Abone ol

Bosna Hersek'in Sırbistan Karadağ için açtığı "soykırım" davası Uluslararası Adalet Divanı'nda görülmeye başlandı. Davayı Bosna Hersek kazanırsa Belgrad 300 milyar dolara kadar tazminat ödemek zorunda kalabilir. 20 Mart 1993'te, Boşnakların kontrolünde olan Bosna-Hersek hükümeti, bugün Sırbistan Karadağ olarak anılan, dönemin Yugoslavya Federal Cumhuriyeti'ne karşı, soykırım işlemekle suçlayan ve milyarlarca dolarlık tazminat talep eden davayı, Uluslararası Adalet Divanı'nda açtı. Adalet Divanı, Sırbistan'dan gelen itirazlara rağmen, bu davaya bakmayı kabul
etti.

Bosna-Hersek'in bu girişimiyle birlikte, Uluslararası Adalet Divanı'nda ilk kez bir devlet, başka bir devlete karşı soykırım davası açmış oldu. 9 Mayıs 2006'ya kadar sürecek davada 16 hakim delilleri değerlendirip kararı verecek. Yeni Dönem Haber Ajansı'na göre Uluslararası Adalet Divanı'nda bu hafta Bosnalı temsilciler 8-16 Mart günleri arasında da Sırbistan ve Karadağ temsilcileri görüşlerini bildirecek.

"Boşnaklar soykırım için kanıtlarımız hazır diyor"
Mahkemedeki Bosna-Hersek temsilcilerinin başkanı Sakib Softiç, Bosna Hersek'te soykırım işlendiği iddialarını ispat için yeterince delile sahip olduklarını söyledi. Sırbistan yetkilileri ise, Bosna-Hersek'in 1993 yılında
Sırbistan ve Karadağ'a karşı açtığı soykırım davasının yersiz olduğunu, Sırbistan'ın Bosna-Hersek'e hiçbir zaman saldırmadığını, Bosna savaşında tamamen bir iç savaşın yürütüldüğünü savunuyor. 

Belgrad Bosnalı sırparı öne sürüyor
Sırbistan ayrıca, Sırbistan ve Karadağ karşı açılan davanın hukuken geçerli olabilmesi için, bütün Bosna-Hersek vatandaşlarının bu davayı desteklemesi gerektiğini, oysa Bosnalı Sırpların bu davaya karşı olduklarını söylüyor.
Bosna-Hersek'in davasını Srebrenica soykırımına odaklaması bekleniyor. Uzmanlar, Srebrenica'da soykırım işleyen güçlere Belgrad'ın finansman, lojistik, siyasi destek verdiği ve bunun gibi unsurlar ispat edilirse, Bosna'nın davasını kazanabileceğinin altını çiziyor.