BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Yüzlerce Afgan kadın 'ahlak suçlarından' hapis

İnsan Hakları İzleme Örgütü HRW Afganistan'da ev içi şiddet, taciz ve tecavüzden kaçan, fuhuşa zorlanan yüzlerce kadının "ahlak suçlarından" hapsedildiğini bildiriyor.

Abone ol

İnsan Hakları İzleme Örgütü Human Rights Watch (HRW) yüzlerce Afgan kadının evden kaçmak ya da evlilik dışı cinsel ilişki gibi "ahlak suçları" kapsamında cezaevinde tutulduğunu, tecavüze uğrayan kadınların hapsedildiğini bildirdi.

HRW raporunda ev içi taciz ve şiddetten kaçan kadınların cezalandırıldığı kaydediliyor.

Evlilik dışı cinsel ilişki de - kadına tecavüz bile edilmiş olsa - yine "ahlak suçları" kapsamına giriyor.

"Kaçmak Zorundaydım" başlıklı rapor bugün Kabil'de açıklandı.

Taliban'ın devrilmesinden 10 yıl sonra

Raporda Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'nin hükümetinin uluslararası insan hakları sözleşmelerinden doğan yükümlülüklerini yerine getiremediği kaydedildi.

Human Rights Watch başkanı Kenneth Roth "Taliban'ın devrilmesinden on yıl sonra ev içi şiddet veya zorla evlilikten kaçan kadınlar ya da genç kızların hapse atılıyor olması şok edici" diye konuştu.

ABD merkezli örgütün hazırladığı raporda Afganistan hükümeti cezaevleri ve ıslahevlerinde tutulan 400 civarında kadın ve genç kızı serbest bırakmaya çağrıldı.

Raporda "Bazı kadınlar ve genç kızlar tecavüze uğradıktan ya da fuhuşa zorlandıktan sonra zina ile suçlanıp mahkum ediliyor" deniyor.

Yargıçların kararlarını çoğunlukla sadece, kadınların avukatları yanlarında olmadan alınmış ve imzalanmış "itirafları" ya da okuma yazma bilmeyen kadınlara okunmadan imzalatılmış ifadelere dayanarak verdikleri kaydediliyor.

Kadınların hüküm giydikten sonra da genellikle bazı durumlarda 10 yılı aşan ağır hapis cezalarına çarptırıldıkları belirtiliyor.

HRW raporunda Cumhurbaşkanı Karzai'nin kadınlar hakkındaki tutumunu sık sık değiştirmesinin de durumu iyice zorlaştırdığı kaydedilerek, "ülkedeki muhafazakar güçlere karşı tutarlı bir çizgi izlemekte isteksiz ya da yetersiz kalarak sık sık kadın haklarını olumsuz etkileyen ödünler vermektedir" deniliyor.

Bu ayın başlarında Cumhurbaşkanı Karzai, etkili ulema konseyi tarafından yayınlanan ve kocalara belli durumlarda karılarını dövme izni veren bir kurala onay vermişti.

BBC muhabiri Emily Buchanan, Taliban yönetimi altında kadın haklarının çiğnenmesinin Batılı ülkelerin 2001 yılında Afganistan'ı işgalini meşrulaştırmakta kullanılan gerekçelerden biri olduğunu hatırlatıyor.

Muhabirimiz, o zamandan bu yana kızların okutulması ve kamu hayatına katılımı konusunda önemli açılımlar yaşandığını da belirtiyor.

Ama kadın ve insan hakları grupları, hükümet muhafazakar dindar güçleri memnun etmeye çalışırken, zar zor kazanılan hakların artan bir hızla geri alınmakta olduğundan kaygı duyuyorlar.