BIST 9.717
DOLAR 32,57
EURO 35,00
ALTIN 2.451,99
HABER /  GÜNCEL

Yüzde 51 ile yüzde 49 arasında...

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Yüzde 51 ile yüzde 49 arasında Türkiye’yi sıkıştırmaya gerek yoktur" dedi.<br/>MHP Genel Balkanı Bahçel...

Abone ol

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Yüzde 51 ile yüzde 49 arasında Türkiye’yi sıkıştırmaya gerek yoktur" dedi.
MHP Genel Balkanı Bahçeli, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken’i ziyaret etti. Bahçeli, cumhurbaşkanlığı seçiminin nasıl olacağının ve cumhurbaşkanının kim olacağının tartışıldığını belirterek, "Cumhurbaşkanlığı seçimleri önemli sosyal krizler yaratmıştır, arayışları uzun sürdürmüştür. Türkiye’yi gündem itibariyle çok meşgul etmiştir. 1980 yılında cumhurbaşkanlığı seçimleri 114 tur sürmüş, fakat netice alınamamıştı sebebiyle diğer sosyal ve siyasal sebeplerle de örtüşecek 1980 sürecine Türkiye’yi sokmuştur" ifadelerini kullandı.
Bahçeli, cumhurbaşkanı seçimlerinde halkın oy vereceğini belirterek, "Bu konuda Türkiye’nin bir tecrübesi, bilgisi bulunmamaktadır. Halkın milletvekili seçimleri, Mahalli İdareler seçimleri gibi tecrübeleri olmuştur, ancak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin nasıl olacağına dair bir bilgiye sahip değildir. Bu sebepten dolayı Cumhurbaşkanlığı seçimi önem taşımaktadır. Cumhurbaşkanlığı seçiminin halk tarafından yapılmasını ön gören Anayasa ve yasa değişiklikleri çok sığ kalmıştır, çok aceleye ortaya konmuştur. Sadece seçim takvimi üzerinde bilgi veriyor, adayların hangi tarihte adaylıkların kabul edileceği ve seçime gireceğine dair bilgiler sunmaktadır, bunun nasıl gerçekleştirileceği, seçim araçlarının neler olacağı, seçim sloganlarını hangi seviyede tutulacağı, adayların Türkiye’nin meselelerine nasıl yaklaşacağı konularında herhangi bir bilgi, birikim olmadığı için ilk defa böyle bir olayla karşı karşıya kalacağız" diye konuştu.

"CUMHURBAŞKANLIĞI MAKAMININ NASIL BİR MAKAM OLDUĞU ÜZERİNDE BİR SOSYAL ZEMİN OLUŞTURMAMIZ LAZIM"
Bahçeli, ’Türkiye ne yapmalıdır’ sorusunun cevabını aradıklarını kaydederek, "Bu seçimin önemi Cumhurbaşkanının nasıl olması gerektiği, Cumhurbaşkanı tanımı yapıldıktan sonra milletin 76 milyon olan aziz evlatları layık olan bir tanesinin kişilendirmeye son aşamada yapmak düşüncesiyle hareket etmekteyiz. Şu an için Türkiyemizde seçimler açısından değişik görüş ve düşüncede olan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde temsil edilen partiler dün temsil edilen, ama hizmetlerine takdirler toplamış kurumlar böyle bir çalışma ortaya koymaları gerektiği düşüncesiyle bencil bir davranış sergilemek yerine, devletin kurumlarını önceliğe alan, siyasi kurumları düşünen daha sonra da halkın bizatihi örgütleriyle varlıklarını sürdüren sivil ve meslek kuruluşlarını ziyaret sürecini başlatmak suretiyle eğer bundan sonra cumhurbaşkanı halk tarafından seçiliyorsa, daha mükemmelleştirmenin yanısıra geleneğinin oluşması gerekir" şeklinde konuştu.
TESK’in toplumun omurgası olduğunu söyleyen Bahçeli, siyasi ve kültürel varlığı koruduğunu belirtti. Bahçeli, TESK’in kanaatlerinin önemli olduğunu söyleyerek, "Yapmış olduğu ziyaretlerde kişilendirmeye gidilmemiştir. İsim telaffuz edilmemiştir. Basında yer almış olanlar ya bir kesimin istediği veya bir kesimin seçim sürecini karıştırmak amacıyla sürdürdükleri bir takım davranışlardır. Yapılması gereken konu, cumhurbaşkanlığı makamının nasıl bir makam olduğu üzerinde bir sosyal zemin oluşturmamız lazım. Bu makam nasıl olmalı, kamplaşma, cepheleşme, gerilim stratejisini takip eden bir yolda mı ilerlemeli yoksa birleştirildiği, kaynaştığı, anayasal çerçevede kendisine verilen görev ve sorumlulukları yerine getiren ve topluma tarafsız olarak her kesime hitap edebilen, makama geldiğinde onlar üzerinde objektif değerlendirmeler yapabilen bir şahsiyet mi olmalıdır, yoksa siyasi düşüncesini siyasi partisiyle paralel götürecek Türkiye için bu makam önemlidir. Bunu da düşünerek bir şeyler yapalım mı demek lazımdır. Bu konulara objektif bir şekilde yaklaşmak zorundayız diye düşünüyoruz" dedi.
Yüzde 51 yüzde 49 arasına Türkiye’yi sıkıştırmaya gerek olmadığını belirten Bahçeli, o toplumun bütün değerlerinin temsil ettiklerinin ifade etti. Bahçeli, "Partimizin, layık gördüğümüz şahsiyetin Türk milletine, siyasi partilerimize, sivil toplum kuruluşlarına önerilen bir isim olarak düşündüğümüzü ifade etmek isterim" dedi.
Palandöken ise Türkiye’deki siyasi gerginliği azaltılması gerektiğini söyleyerek, siyaseten gerginlik yaşanan 2014 yılının kaybedileceğini ifade etti.
(İHA)