BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  SAĞLIK

Yüzde 1 düşüş bile çok önemli

'Kötü huylu' LDL kolesterolü düşürmenin yolları var..

Abone ol

''Kötü huylu'' olarak bilinen LDL kolesterolün, kalp ve damar hastalıklarının ortaya çıkmasında önemli risk faktörlerinden biri olduğu bildirildi.

Acıbadem Bursa Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mahmut Çakmak, toplum içinde yaygın olan genel kanının aksine, kolesterolün tamamen zararlı bir şey olmadığını belirtti.

HDL kolesterolün kalp-damar hastalıklarından koruyucu özellik taşıdığına işaret eden Çakmak, sigaranın HDL kolesterol oranını azalttığını, sporun ise artırdığını söyledi. Çakmak, şöyle konuştu:

''Kolesterol düzeyleri 20 yaşından itibaren orta yaşlara kadar her 5 yılda bir ölçülmelidir. Genellikle total kolesterol için üst sınır 200 mg/dl, LDL kolesterol için üst sınır 130 mg/dl olarak kabul edilir.

Sigara içen ya da geçmişinde bir kalp hastalığı hikayesi bulunan kişilerin, LDL kolesterol düzeyi 160 ve daha yukarı seviyelerde ise artık sağlıkları için bazı şeyleri değiştirmelerinin zamanı gelmiş demektir. Ilımlı egzersizler ve diyetle kolesterol düzeyinde yaklaşık yüzde 15'lik bir azalma olabilir. Şunu unutmamak gerekir; kolesteroldeki her yüzde 1'lik düşüş kalp krizi riskini yüzde 2 azaltır.''

Kolesterol yüksekliğinin sadece orta yaşlarda ve ''Boğazına düşkünlerde'' görülmediğini, çevresel ve genetik faktörlerin de önemli olduğunu belirten Çakmak, şişmanlığın yanı sıra yaşam tarzı, sigara kullanımı, yaş, yüksek tansiyon, diyabet, bazı böbrek ve tiroit hastalıkları gibi faktörlerin de yüksek kolesterol açısından risk olduklarını ifade etti.

Çakmak, kolesterolü yüksek olan kişilerin öncelikle mutlaka doktora başvurmalarını önerirken, şunları kaydetti: ''Tedavide birinci basamak diyet, diyetin özü de kolesterolden zengin, yani doymuş yağ oranı fazla olan hayvansal gıdalardan uzak durmaktır. Soya yağı, zeytinyağı, pamuk, mısır, fındık gibi bitkisel yağlar kullanılabilir. Tek başına diyet ile kan yağları istenilen düzeye indirilemezse veya daha fazla risk faktörü varsa ilaç tedavisine başlanır.''