BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Kim evet kim hayır diyor

Bir hafta sonra referandum var. Partilerin hakete bakış açısı nasıl?

Abone ol

Türkiye, 22 Temmuz seçimlerinin ardından 21 Ekim Pazar günü yeniden sandık başına gidecek. Cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören düzenleme, halkoyuna sunulacak.

AK PARTİ EVET

İktidar bir taraftan referandumda "evet" oyu verilmesini isterken, diğer taraftan da paketteki, "11’inci Cumhurbaşkanı halkoyuyla seçilir” ibaresini çıkararak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresiyle ilgili tartışmayı önlemeyi amaçlıyor.

CHP HAYIR DİYOR

Anayasa değişikliği için son oylama Meclis’ta 16 Ekim salı günü yapılacak. Gümrüklerde oy verme işleminin başlaması nedeniyle pakette değişiklik yapılmasının hukuki olmadığını savunan CHP , 21 Ekim'de de sandık başına gidilmemesi yönünde bir politika izleyecek.

MHP KARARINI VERMEDİ

Geçici iki maddenin paketten çıkarılmasına destek veren MHP ise, referanduma ilişkin tutumunu önümüzdeki hafta belirleyecek.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır “MHP olarak referandumu anlamsız ve faydasız buluyoruz. Sonuçları itibarıyla belirsiz bir ortam oluşmasından endişe ediyoruz. Anayasa paketine verdiğimiz destek, 21 Ekim'deki referanduma dönük peşin bir destek anlamına gelmiyor” açıklamasını yaptı.

DTP EVET DİYECEK

Geçici iki maddenin paketten çıkarılmasına destek veren DTP ise, referanduma sunulan anayasa değişikliğine de “evet” diyecek.

DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık “Cumhurbaşkanını halkın seçmesini destekliyoruz. Bu açıdan seçmenlerimizden de "evet" yönünde oy kullanmasını istiyoruz” dedi.

REFERANDUMA SUNULACAK PAKETİN İÇERİĞİ

Anayasa değişikliği paketine göre, genel seçimler 4 yılda bir yapılacak. TBMM, yapacağı seçimler dahil bütün işlerinde, üye tamsayısının en az üçte biri (184) ile toplanacak.

TBMM, Anayasa’da başkaca bir hüküm yoksa, toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla karar verecek. Ancak karar yeter sayısı, hiçbir şekilde üye tamsayısının dörtte birinin bir fazlasından (138) az olamayacak.

Cumhurbaşkanı; 40 yaşını doldurmuş, yüksek öğrenim görmüş, TBMM üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından, halk tarafından seçilecek.

Cumhurbaşkanının görev süresi, 5 yıla indirilecek; bir kimse, en fazla iki defa (5 artı 5) cumhurbaşkanı seçilebilecek.

Cumhurbaşkanlığına, TBMM üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi, 20 milletvekilinin yazılı teklifiyle mümkün olacak.

Ayrıca, en son yapılan milletvekili genel seçiminde aldıkları geçerli oyların toplamı yüzde 10'u aşan partiler de ortak cumhurbaşkanı adayı gösterebilecek.

Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar, görev süresi dolan cumhurbaşkanının görevi devam edecek.

Anayasa’nın, "seçim kanunlarında yapılacak değişikliklerin, yürürlüğe girdikleri tarihten itibaren 1 yıl içinde uygulanamayacağına" ilişkin maddesi, cumhurbaşkanı seçiminde dikkate alınmayacak.