BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Yusuf İslam'dan 'Göbekli Türk' yorumu

Müslümanlığı seçerek adını ve yaşamını değiştiren ünlü yıldız Yusuf İslam çok özel bir röportaj verdi. Ve bakın Türklerle ilgili ne dedi;

Abone ol

Cuma günü sürpriz bir şekilde Ankara’ya gelerek Cambridge Camii projesi için Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaskanı Gül’le görüşen dünyaca ünlü İngiliz müzisyen Yusuf İslam, Habertürk'e konuştu.

Türk insanının çok yediğini söyleyen Yusuf İslam, "Etrafta göbekli insanlar görüyorum" dedi.


Röportajı yapan Kübra Par, ünlü sanatçıyla ilgili izlenimini "Yusuf İslam derviş ruhlu bir adam fakat ona bir şeyh muamelesi yapan oğlu ve damadı etrafımızda terör estirdi ve röportajı yarıda kestiler" diyerek aktardı.

İslamı seçtiği 1977’de hayatını ve görünüşünü tümüyle değiştiren Yusuf İslam, son yıllarda daha ılımlı bir yaşam sürüyor. Müziğe yeniden başlamış, entarisini çıkarıp pantolon, tişörte geri dönmüş. “Artık daha modern bir Müslüman’ım” diyor...
İşte Yusuf İslam ile yapılan söyleşiden bölümler;

NİYE TÜRKİYE?

yusuf-islam.jpg
RUM BİR BABANIN OĞLU


Asıl ismi Stephen Demetre Georgiou. Kıbrıslı Rum bir babanın ve İsveçli bir annenin üçüncü çocuğu olarak dünyaya geldi ve İngiltere'de Cat Stevens ismi ile meşhur oldu. Albümleri 60 milyondan fazla sattı. İlk hit parçasını ve albümünü 18 yaşında çıkarttı.

yusuf-islam-ve-ailesi.jpg
Yusuf İslam'ın 5 çocuğu var. Kızlarının 3'ü başını kapatırken 2'si açık..Oğlu ise babasının yolunda

NASIL MÜSLÜMAN OLDU?
GEÇİRDİĞİ O KAZA!

1976 yılında bir kaza sonrası boğulmak üzere olan ve Tanrı'ya yakaran Cat Stevens, yıllar sonra VH1 kanalında o anda şunları aklından geçirdiğini söyler:

-“Oh God! If you save me I will work for you,” (Tanrım, eğer beni kurtarırsan senin için çalışacağım).

Bu ölüme yakın deneyim onun ruh halini değiştirdi. Kardeşi David, Kudüs'te bir camide görüp, içini rahatlattığını düşündüğü için aldığı Kur'an-ı Kerim'i Cat Stevens'a hediye etti ve böylece İslamiyet'e geçişi başlamış oldu. 1977 yılında Müslüman olarak Yusuf İslam olarak ismini değiştirdi.

28 YIL ARA VERDİ

Din değiştirmesinden sonra uzunca bir süre müzik kariyerine ara verdi. Sahnelerden uzaklaştı, hatta müzik şirketlerinden artık albümlerinin dağıtılmamasını rica etti fakat bu talebi reddedildi. 2006 yılında oğlunun evinde eline aldığı gitar ile birlikte bu kararını 28 yıl sonra değiştirdi.

yusuf-islam-ve-karisi.jpg

EŞİ DE TÜRBANLI

Şu an eşi Fauzia Mubarak Ali ve beş çocuğuyla birlikte Londra'da yaşıyor.


-Cambridge İngiltere’nin en entelektüel ve politik şehri. Akademinin kalbi burada atıyor. Bu cami İngiltere’de İslam’ın sembolü olacak. İngiliz İslam anlayışı ılımlıdır. Türkiye’ninki de öyle. Burası hem Asya hem de Avrupa... Bu yüzden Başbakan ve Cumhurbaşkanı’ndan alacağımız destek çok anlamlı.

MUHTEŞEM AMA PAHALI

Camiyi, daha önce İngiltere’nin en yüksek dönme dolabı London Eye’ı da tasarlayan ödüllü mimarlık ofisi Marks Barfield projelendirdi. Muhteşem ama biraz pahalı bir proje tasarladılar. Tavandan yere palmiye gibi uzanan ahşap kolonlar bulunuyor.

İFTARI NERDE YAPTI?

Sultanahmet’te bir teras restoranında iftar yaptık. Daha önce görmemiştim. Manzaraya karşı oturdum ve iftarın tadını çıkardım! Gittiğimiz yer elit bir mekândı. Fakat bu ev sahibinin cömertliğidir, ne yapması gerektiğini söyleyemezsiniz.

KİMİ TÜRKLER ÇOK YİYOR!

Hz. Muhammed'in bir sözü vardır; "İslam'ın en güzel yanı insanları doyurmasıdır" der. Türkiye'nin kapı eşiğinde yüz binin üzerinde yerinden edilmiş insan bulunuyor. Türkiye'nin onlara el uzatması Türk cömertliğinin en güzel göstergesi. Türkiye'de bu konuda bir körlük olduğunu zannetmiyorum. Ama kimi Türkler çok yemek yiyor! Etrafta göbekli insanlar görüyorum.

ÇOK MALI OLANA AHRETTE UZUN SORGU

Ahirette sorgu gününde çok malı olanlar daha uzun sorgulanacaklar. Hz. Muhammed, fakirlerin zenginlerden 500 yıl daha önce cennete gideceğini söylüyor. Bu İslam'ın fakirlerin yanında olduğunun gösteriyor.

Öteki dünyada yaşayacaklarınız tamamen bu dünyada neler yaptığınıza bağlı; bu dünyada zamanınızı neye harcadığınız hakkında sorgulanacaksınız. İslam dünyası bu kadar çok kaynağa sahipken fakirlere göz kulak olmak ve onları doyurmak çok önemli. Fakat bu kaynaklar utanç verici şekilde kötü yönetiliyor.

Paralarını uçaklar ya da savaş için yeni teknolojiler gibi saçma sapan şeylere harcıyorlar. Allah aşkına insanlar orada açlıktan ölürken, zenginler mallarına tapıyor! Ölünce yanımızda hiçbir şey götüremeyeceğiz...

"TWITTER ÇOK TEHLİKELİ"

*Darbeyi desteklemiyorsunuz. Peki ya Mursi'yi protesto eden on binlerce insan?
Yargılamak haddim değil ama altında yatan gizli eğilimler vardı. Eğer bir insan protesto için yürüyorsa, bir şey tarafından yönlendirilmiş olabilir. Örneğin Twitter, insanların etki altına alınabileceği eşsiz bir ortam. Eskiden konuşan kişiyi direk görürdünüz oysa şimdi kimin tweet attığını bilmiyorsunuz. Herkesin elinde bir telefon var ve aslında bu biraz tehlikeli çünkü bilginin nereden geldiğini bilemiyorsunuz.

*Twitter'a karşısınız yani...
Çok tehlikeli. Bilginin nereden geldiği konusunda dikkatli olmak lazım.

GEZİ PARKI'NDA BAŞBAKANI DESTEKLEDİM

BU konuyu fazla tartışmak istemiyorum ama hep yeşili ve parkları savunan biri oldum. Bu konuda Sayın Başbakan'ın tarafında yer aldığımı söylemeliyim. Yıllar önce buraya geldiğimde İstanbul farklı bir şehirdi. Bu kadar ağaç ve yeşillik yoktu. Değişmiş. Demek ki pozitif şeyler de yapılabiliyor. Şunu bir kez daha vurgulamalıyım: En iyi hesaplaşma sandıkta yapılır.

EVRİME Mİ İNANIYOR?

Bu benim tercihim. Özgür irademle böyle olmayı seçtim. Alkolü bıraktım, sağlığımı korumama yardım eden bir yol seçtim. Bir ailem ve değer yargılarım var.

Geçen gün televizyonda evrim hakkında bir araştırma seyrettim. Aç gözlülüğün evrimle uyum içinde olmadığını açıklıyordu. Yani evrimin temel konsepti olan "en iyinin ayakta kalması" prensibine göre sadece kendini düşünen, bencil insanlar hayatta başarılı olamıyorlar.

*Evrime inanıyorsunuz yani...

Allah'ın yaratışı mucizelerle dolu. Onun yaratış yönteminin en mükemmel yol olduğunu kimse inkar edemez. Fakat evrim insanın en önemli yönü olan ruhu gözden kaçırıyor.

KAÇ ÇOCUĞU VAR?

Aslında 5 çocuğum var, en küçük oğlum vefat etti. Bir damadım ve 4 tane de torunum var. Birbirine çok bağlı bir aileyiz.

NİYE ENTARİYİ ÇIKARTTI?

Evet imajımı değiştirdim! Önceleri bir Müslüman gibi görünmeyi çok önemserdim. Sonradan farkettim ki buna gerek yok. Modernlik bugünle alakalıdır. İslam hep dünle ilgili olmak zorunda değil; o da çağı yakalamalı. Bu anlamda artık daha modern bir Müslümanım.