BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,77
ALTIN 2.395,48
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'den soy kodu sorusu!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, “Son 10 yıl içerisinde kaç yurttaşın ‘soy kodu’nun tespiti için çalışma yürütülmüştür?” diye sordu.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Tanrıkulu, Başbakan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, “soy kodu”nun hangi maksatla ve hangi etnik gruplar için kullanıldığını sordu.

Tanrıkulu, Başbakan’a şu soruları yöneltti:

“Ermeni yurttaşlar için kullanılan ‘2’ kodu dışında, diğer etnik grupların ‘soy kodları’ nelerdir?

‘Soy kodu’ uygulaması dışında devlet ve hükümet etnik gruplar ve gayrimüslim yurttaşlar için ne tür gizli faaliyet ve uygulamalar yürütmektedir?

Söz konusu uygulama, Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırıdır. Yurttaşlar arasında sınıflandırma yapmak gibi ayrımcı uygulamaların kamuoyuyla paylaşılmasına son verilecek midir?

Herhangi bir etnik veya dini mensubiyeti olan bir yurttaşın memur olarak atanması, herhangi bir kamu kurum veya kuruluşunda çalışabilmesi konusunda, ‘soy kodu’ bir kriter olarak kullanılmakta mıdır?

‘Soy kodu’ Başbakanlık, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı başta olmak üzere hükümetin hangi organlarında bir tasnif veya değerlendirme unsuru olarak kullanılmaktadır?

Son 10 yıl içerisinde kaç yurttaşın ‘soy kodu’nun tespiti için çalışma yürütülmüştür?

‘Soy kodu’ yurttaşların fişlenmesi anlamı taşıdığına göre, halihazırda hangi etnik veya dini grup mensupları fişlenmiş bulunmaktadır?”