BIST 10.277
DOLAR 32,27
EURO 34,75
ALTIN 2.396,10
HABER /  GÜNCEL

ABD'li senatörler arabuluculuk için Mısır'da

Mısır'daki siyasi krize çözüm için diplomatik çabalar yoğunlaşırken, Amerikalı senatörler John McCain ve Lindsey Graham taraflarla görüşmeler yapmak üzere Kahire'ye gitti.

Abone ol

Mısır'daki siyasi krize çözüm için diplomatik çabalar yoğunlaşırken, Amerikalı senatörler John McCain ve Lindsey Graham taraflarla görüşmeler yapmak üzere Kahire'ye gitti.

Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri'nden bazı yetkililer, geçen hafta ordu destekli hükümet ve devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin üyesi olduğu Müslüman Kardeşler'in temsilcileriyle bir araya gelmişti.

Görüşmeler, Kahire'nin iki noktasında günlerdir kamp kuran Mursi taraftarlarını dağıtma planlarının yapıldığı bir döneme rastlıyor.

Helikopterlerden atılan bildirilerde, Mursi taraftarlarının Adeviyye meydanını terk etmeleri istendi.

Bu bildirilerde suça karışmamış protestocular hakkında cezai işlem yapılmayacağı belirtildi.

3 Temmuz'daki darbeden sonra meydana gelen çatışmalarda 100'den fazla Mursi taraftarı öldü.

Müslüman Kardeşler lideri mahkemeye çıkıyor

Bu arada Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Bedii ve iki yardımcısının ilk duruşmasının 25 Ağustos'ta yapılacağı açıklandı.

Bedii ve Müslüman Kardeşler'in bazı yetkilileri Temmuz'da Mursi karşıtlarının düzenlediği protestolardaki ölümlerle ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınmıştı.

Müslüman Kardeşler yöneticileri şiddete teşvik ve suça ortak olmakla suçlanıyor.

Müslüman Kardeşler'in bir sözcüsü, gözaltı kararlarının "polis devletinin protestoları dağıtması amacıyla" alındığını savundu.

Amerikalı senatörler McCain ve Graham'ın Kahire'deki temasları iki gün sürecek.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns, hafta sonunda Müslüman Kardeşler üyeleri ve Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi ile bir araya geldi.

Burns'ün Fehmi'yle görüşmesine Avrupa Birliği'nin temsilcisi Bernardino Leon da katıldı.

Görüşmelere ilişkin ayrıntı verilmemesine rağmen, gözlemciler amacın daha fazla kan dökülmesini önlemek olduğunu belirtiyor.

Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri dışişleri bakanlarının da bir Müslüman Kardeşler yetkilisini ziyaret ettikleri kaydediliyor.