BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,73
ALTIN 2.402,52
HABER /  GÜNCEL

Yüreğimiz 28 madenci için yanıyor

Acı haber bugün geldi, 28 işçinin yangını Türkiye'nin yüreğini dağladı. İşçiler son yolculuğuna uğurlanırken yine gözyaşı vardı.

Abone ol

Zonguldak’ta yaşanan maden patlaması sonrası pazartesi gününden bu yana aralıksız çalışan arama kurtarma ekipleri 30 maden işçisinden 28’inin cesedine ulaştı.

Acı haber Zonguldak’a çabuk yayıldı. Göçüğün aşıldığını duyan aileler koşarak maden ocağına gitti. Ancak patlamadan 66 saat sonra ocaktan kara haber geldi.

KURTULMAYA ÇALIŞTILAR AMA...

Kurtarma ekipleri, mesaisini bitirip yukarı çıkmayı planlayan bazı işçilerin cesetlerini asansör beklerken, bazılarını ise hava havuzu denilen bölgenin girişinde buldu. Eğer ulaşabilselerdi hava havuzu, madencilerin tek kurtuluşu olacaktı. Ama yetişemediler. 5 tonluk kömür vagonları sağa sola savrulmuş, çıkışa yönelen bazı işçilerin ağızlarında ise gaz maskesi vardı. Kurtarma ekiplerinin verdiği bilgiye göre, bazı işçiler gaz zehirlenmesinden hayatını kaybetti, bazıları da patlama sırasında aldıkları darbeler nedeniyle öldü.

MÜHENDİSLER SANDALYEDE BULUNDU

Ocağın 540 kodunda bulunan 2 mühendis, Ramazan Yavuz ve Koray Kebapçı da oturdukları sandalyede ölü bulundu. Bu da patlama sırasında ortaya çıkan gazın çok etkili olduğunu ve olayın bir anda geliştiğini kanıtlar nitelikteydi. 28 kişiden 2’sinin cesedi kuyunun 700 metre dibinde bulundu. Kurtarma ekiplerine göre, iki maden işçisi yukarı çıkmak için kafes asansörünün gelmesini bekliyorlardı. Ama o sırada asansör bakımda olduğu için gelişi gecikti. Bu da işçilerin canına mal oldu. Cesetleri bulunamayan diğer iki maden işçisini arama çalışmaları ise devam ediyor.

ACI GÖZYAŞI VEDA

Patlamanın meydana geldiği yeni servis kuyusu alanındaki eski kuyudan çıkarılan cesetler, ambulans ve cenaze araçlarıyla hastane morguna götürüldükten sonra acılı ailelere teslim edildi. Türk bayrağına sarılan cenazelerin bir kısmı memleketlerine gönderilirken, bir kısmı ise Zonguldak’ta defnedildi. Sevdiklerini toprağa veren acılı ailelerin feryadı yürek burktu. İşçilerin cenaze törenlerine bölgede bulunan bakanlar da katıldı.

DİĞER İŞÇİLERİN İSİMLERİ

• Tarık Candemir  • Erman Çaylıoğlu  • Hüseyin Arslan  • Ekrem Akkaya 

• Engin Düzcük • Kadir Ötgüç

• Volkan Candemir 

İŞÇİ YAKINLARINA 10 BİN TL

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Başbakanlık Acil Durum Fon Yönetimi’nin, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi Müdürlüğü maden ocağındaki göçükte hayatını kaybeden işçilerin yakınlarına, ilk ihtiyaçlarını karşılamaları için 10’ar bin liralık yardım yapacağını açıkladı. Ömer Dinçer, işçilerin tamamının sigortalı olduğunu, 23’ünün emekliliği hak ettiğini belirtti.

EMEKLİ EDİLECEKLER

Öte yandan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Mehmet Emin Zararsız da 30 madencinin özlük dosyaları ve sosyal güvenlik haklarıyla ilgili dosyaların acilen hazır hale getirilmesini istedi.

İŞ KAZALARINDA AVRUPA'DA İLK SIRADAYIZ

Son dönemde artan maden ocaklarındaki kazaların, madenlerde taşeron çalıştırma kaynaklı olduğu iddia edildi. Türkiye Maden İşçileri Sendikası Başkanı İsmail Aslan, Meclis Madenciliğin Sorunlarını Araştırma Komisyonu’na verdiği bilgide Türkiye’nin iş kazalarında Avrupa birincisi ve dünya üçüncüsü olduğunu açıkladı. Komisyon tutanağına göre Aslan, son dönemde artan kazaları maden ocaklarındaki taşeron çalıştırmaya bağlarken, denetimlerin yetersizliğini de “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı,

42 maden mühendisi ve 11 jeoloji mühendisi ile saha denetimi yapmaya çalışmaktadır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 9 bin 500 civarındaki işletme ruhsatlı maden sahalarında denetim yapmaya çalışmaktadır” sözleriyle anlattı.

MESAİYE GİDERKEN CAN VERDİLER 

Hatay’da ise Sarımsaklı mevkinde bulunan maden ocağındaki mesailerine yetişmek üzere Haymesek Köyü’nden bir araçla hareket eden Doğan Bozdemir (35), Adem Bozdemir (32), Önder Keskin (31) ve soyadı öğrenilemeyen Turgut isimli şahıs Arsuz Antakya istikametinde kaza yaptı. Düz yolda yan yatan araçtan çıkarılan Bozdemir, Keskin ve Turgut olay yerinde kafalarına aldıkları darbe nedeniyle hayatlarını kaybederken araçta bulunan Doğan Bozdemir ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Jandarma olayla ilgili geniş çaplı bir soruşturma başlatırken, yoğun bakımda ölüm kalım savaşı veren Doğan Bozdemir’in vereceği ifadenin kazayı aydınlatacağı belirtildi.