BIST 9.058
DOLAR 32,31
EURO 35,14
ALTIN 2.294,51
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Yunuslar birbirlerini ismiyle çağırıyor!

Deniz bilimciler, yunusların birbirlerini 'isimleriyle' çağırdıkları yolundaki araştırmaları güçlendiren yeni kanıtlar buldu.

Abone ol

Yunusların kendilerine has bir ıslık işareti geliştirdikleri daha önce de biliniyordu.

Geçmişte kimi araştırmalar da bazı papağan türlerinin birbirlerini çeşitli sesleri kullanarak tanıdıklarını göstermişti. Ancak İskoçya'daki St Andrews Üniversitesi'ndeki yeni araştırmada ilk kez bir memeli hayvanın "ismiyle" hitap edildiğinde karşılık verip vermediği incelendi.

Buna göre yunuslar, aynı sosyal grubun içindeki bir yunusa ait olsa bile, kendilerine yöneltilmeyen ıslık mesajına tepki vermiyor. İskoçya kıyılarında şişe burunlu yunuslar üzerinde yapılan araştırmada bunu belirleyebilmek için, su altı hoparlörleriyle belirli yunuslara ait ıslık işaretleri çalındı.

Yunusların kendi işaretlerini duyunca aynı işareti kullanarak yanıt verdikleri, ancak başka yunusların işaretleri çalındığında yanıt vermedikleri görüldü. Uzmanlar yunusların aynı insanlar gibi "isimlerini" duyunca yanıt verdiklerini söylüyor.

Yunusların bulanık denizlerde birbirlerini tanımlayabilmek için bu işaret dilini geliştirdikleri düşünülüyor. St Andrews Üniversitesi Deniz Canlıları Araştırma Birimi'nden Dr Vincent Janik, yunusların içinde yaşadıkları üç boyutlu doğal ortamda, sürüleriyle temas halinde kalabilmek için etkili bir sisteme ihtiyaç duydukları için böyle bir kabiliyet geliştirdikleri görüşünde.

Janik, ıslık işaretinin önemini "Yunuslar, deniz altında çoğu zaman birbirlerini göremiyorlar. Suyun altında koku da alamıyorlar ki bu, memeliler için çok önemli bir duyu. Ayrıca, hep döndükleri bir yuvaları da yok." sözleriyle açıklıyor.

Dr. Janik'e göre farklı hayvanlarda iletişim kabiliyetinin nasıl geliştiğine bakarak insanların gelişiminin anlaşılmasında ilerleme kaydedilebilir.