BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Yunus Emre ne güzel söylemiş

Başbakan Erdoğan Avrasya İslam Şurası'ndaydı. Erdoğan Mardin'deki katliama değinmeden geçemedi.

Abone ol

Başbakan Erdoğan, alnı secdeye varan bir kişinin başka bir insanın canına kıymasının hiçbir şekilde izah edilemeyeceğini belirtti.

Konu insan sevgisi olunca Yunus Emre'den dizeler kazınılmaz oldu. Kul hakkı ve temizlikle ilgili Erdoğan'ın mesajları düşündürücüydü.

Mardin'de 44 kişinin ölümüyle sonuçlanan katliamı hatırlatan Erdoğan, "Çocuk , kadınlarında içinde bulunduğu 44 insan. Bunun hiçbir izahı yok." diye konuştu.

7. Avrasya İslam Şurası'nın açılışı Ceylan İntercontinental Otel'nde başladı. 42 üye ülkeden 80'e yakın dini liderin katıldığı açılış törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra, Din İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, 'Şuranın en yaşlı üyesi' sıfatıyla Rusya Müslümanları Merkezi Dini İdaresi Başkanı Safa Tacuttin, 'Bağımsızlığı en yeni üye" sıfatıyla ise Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Ternava'da katılarak birer konuşma yaptı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program Kur'an-ı Kerim Tilaveti ve Türkçe Mealinin okunmasının ardından Şura'nın tanıtıldığı sinevizyon gösterisi izletildi.

Şura'nın açılışında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şurayı düzenleyenlere ve katılımcılara teşekkür etti. İslam medeniyetinin hoşgörü, ilim ve irfan coğrafyası olduğuna dikkat çeken Başabakan Erdoğan, günümüzde yaşanan olumsuzlukların bu gerçeği değiştirmeyeceğini vurguladı. Erdoğan son asırlarda İslam coğrafyasının mayasını değiştirmeye yönelik girişimlerin sonuçsuz kaldığını belirtti.

Konuşmasına İslam Coğrafyası'nın son yıllarda yaşadığı sorunlarla ilgili öz eleştiri yaparak devam eden Başbakan Erdoğan, Kur'an'da yer alan "Ey İman edenler yapmadıklarınızı niçin söylüyorsunuz" ayetini hatırlattı.

YUNUS EMRE'DEN OKUDU

Erdoğan, "Biz yaptıklarımızı söyleyeceğiz. Yapmadıklarımızı değil. Bu bizim için ciddi bir uyarı. Ciddi bir ikaz. Şu anda ne yazık ki dünyamızda bunun ağır bedellerini ödüyoruz. Yapmadıklarını söyleyen bir toplum. Ama işin aslı o değil yaptıklarımız söyleyeceğiz ki tesiri olsun. 'Bal bal' demekle ağız tatlanmıyor. Balı yersen ağız tatlanır. Aslolan budur. Bundan 700 yıl önce Anadolu'dan tüm dünyaya seslenen gönül dostu Yunus Emre ne güzel söylemiş, Burada simultane çeviride sorun yaşanırsa kusura bakmayın. 'Biz sevdik aşık olduk, sevildik maşuk olduk. Her dem yeniden doğarız, bizden kim usanasın.'

Aşkı bilgiyle sevdayı ilimle eşdeğer görme bu kültürün bu medeniyetin değerini yitirmesi ve eskimesi asla söz konusu değildir. Bu miras tarihinin bir noktasında tekrar yeşerecek canlanacak ve mutlaka ama mutlaka yeni bir diriliş gerçekleştirecektir. " diye konuştu.

KUL HAKKI

İslam'da en önemli değerlerinden bir tanesinin de kul hakkı olduğuna işaret eden Başbakan Erdoğan, " 'Temizlik imandandır' deriz, maalesef temizlikten bi nasip bir topluluğuz. Anne babaya hürmet kardeşlik, komşuluk, dayanışma ve yardımlaşma bu dinini temel unsurlarıdır. Bu sevgi dini sınırlarını kendisine inananlarla daraltmamış, bütün insanlığı kuşatmıştır. Bizler 'yaradılanı yaradandan ötürü severiz' anlayışıyla bütün insanlığa sevgi, merhamet, hoşgörü ile yaklaşmayı dinimizin esası olarak biliriz. Uygulamada tatbikatta bu anlayışın tezahürünü yeterince göremediğimizi maalesef görmekteyiz. " ifadelerini kullandı.

Her sözüne esirgeme ve bağışlama ile başlayan İslam toplumunun günümüzde göz yaşı ve kandan kurtulamadığını dile getiren Erdoğan, "Şehirlerinin kapısında 'bilgi ve erdem silah ve kılıçtan üstündür' yazan bir medeniyetin mensupları bu gün ölmek ve öldürmekle gündeme geliyorsa ortada izah edemediğimizi bir yanlışlık olduğu çok açık net bellidir. Böyle bir konjoktürde ve içinde bulunduğumuz şartlar içinde bu coğrafyanın sizlere çok büyük ihtiyacı var." Şeklinde konuştu.

Alnı secdeye varan birisinin başka bir insanın canına kıymasının hiçbir şekilde izah edilemeyeceğinin altını çizen Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Mardin'de yaşanan ve 44 kişinin ölümü ile sonuçlanan katliamı örnek verdi. Erdoğan, "İşte buyurun Mardin'de 44 vatandaşımızın acımasızca katledilmesi olayı. Çocuk ve kadınların da arasında bulunduğu 44 insan. Bu gün Afganistan'da, Irak'ta yaşananları terazinin hiçbir kefesine sığdıramıyoruz. Bütün bu katliamları hangi bilgi ile izah edeceğiz. Ne gibi çalışmalar yapacağız. Bu şura buna cevap bulmalıdır. Buna ihtiyacımız var. Bazı çevrelerin İslam ile terörü aynı kefeye koyan anlayışına adeta su taşıyan faaliyetleri asla savunamayız. Burada bir yanlış olduğu gayet açıktır." İfadelerini kullandı.

"İSLAMAFOBYA İNSANLIK SUÇUDUR"

İslam dünyasının kendisini anlatmak ve ifade etmekte sorunlar yaşadığına dikkat çeken Erdoğan, "Aynı şekilde batı toplumlarında İslam'a ve onun mensuplarına karşı teşrik edilen art niyetli girişimleri de yakından takip ediyoruz. İslamafobia bir insanlık suçudur. Bu insanlık suçu üzerine inşaa edilen her türlü politika yanlıştır ve tahrip edici olacaktır. Ben ve hükümetim bütün uluslararası toplantılarda bunu gereği şekilde izah etmekteyiz. Nitekim bir uluslar arası toplantıda 'Antisemitizmi insanlık suçu kabul ediyorsanız, ki ben ediyorum, aynı şekilde İslamafobia da bir insanlık suçudur bunu kayıtlara girmelisiniz' dedik ve bunları kayıtlara girdi. " ifadelerini kullandı.

İfade özgürlüğünün başka medeniyetlerin değerlerine zarar vermemesi gerektiğini belirten Erdoğan, Danimarka'da yayınlanan bir karikatür sonrası ortaya çıkan 'karikatür krizini' de hatırlattı. Erdoğan, yaşanan süreçte daha sorumlu ve sağduyulu davranmadığı için Danimarka'yı suçladı.

"MEZHEP AYRILIKLARI DİNLEŞTİRİLMEMELİ"

Aynı ülke içinde hem İslam adına bulunan din adamlarının mezhepsel konulardan ayrılığa düşmesini hazmedemediğini belirten Erdoğan, mezheplerin İslam dünyasını birbirinden ayırmaması gerektiğini vurguladı. İslam coğrafyasında ortak paydanın 'islam' olduğunu belirten Erdoğan şöyle konuştu:"İslam'da mezhepleri fraklı bir görüşün tezahürü olarak görmekten öte götürmemeliyiz. Eğer götürürsek mezhep din haline gelir. Din haline gelirse tarihte yaşadığımız din çatışmalarını yeniden yaşarız. Bunun bedeli çok ağır oldu ve oluyor. Biz dünyaya bunun mesajını vermek durumundayız. "

Erdoğan konuşmasının ardından Avrasya İslam Şurası internet sitesinin açılışını gerçekleştirdi. Erdoğan daha sonra Beşiktaş'ta bulunan çalışma ofisine geçti.