BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Nefis bir çay demlemenin sırrı

Nefis bir çay mı içmek istiyorsunuz ama tadını bir türlü blamıyorsunuz. Dert etmeyin, çay ustasından tarifi var.

Abone ol

ABD'de mastır yapan eşinin her telefon açışında "Çayı özledim" demesi Esra Öztiryaki'nin hayatını değiştirdi. Yöneticiliği bırakan genç kadın, "Deml-i Keyf" isimli çay dükkânı açtı.

Sabah muhabiri Savaş Ay, çay uğruna yöneticiliği ve kareyirini geride bırakan Öztiryaki ile görüştü. Savaş Ay, nefis bir çayın sırrını, nasıl çaycı olmaya karar verdiğini ve çayın ilginç hikayesini dinledi.

Esra, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'ni bitirdi ve çok önemli bir şirkette üst düzey yönetici oldu. Öğrenciyken tanışıp aşk yaşamaya başladığı Mutfak Kralı Tahsin Öztiryaki'nin oğlu Murat'la nişanlandı.

KOCASI ÇAY İÇMEYİ ÖZLEDİM DEYİNCE

Geçen yıl Buzada'da evlendikten sonra eşi Murat Öztiryaki, mastırını tamamlamak üzere 2 aylığına gittiği Amerika'dan her telefon açışında "En çok annemin demlediği çayları özledim" diyordu. Esra, "Demek benden daha çok çay içmeyi özledin" diyerek eşine bu sözlerden çok alındığını belli etti. Sonra durumu kayınvalidesi Zübeyde hanıma anlattı. Gelin ve kayınvalide dönüşünde genç adama ilginç bir sürpriz hazırladı. Esra çalıştığı işi bıraktı ve "çaycı" olmaya karar verdi. Kayınpederi Tahsin Öztiryaki'nin İstinye Park'taki Osmani adlı restoranının yanıbaşında "Deml-i Keyf" adlı bir çay dükkânı açtı.

ÇAYI ÇİNLİLER TESADÜFEN KEŞFETMİŞ? NASIL MI?

[PAGE]

YAPRAKLAR KAYNAYAN SUYUN İÇİNE DÜŞÜNCE

Esra Öztiryaki çayın hikâyesini anlatırken masalcı abla kıvamına erişiyor ve şunları söylüyor: "Çayı 5 bin yıl önce Çinliler keşfetmiş tesadüfen. Birkaç çay yaprağı rüzgârdan uçmuş devrin İmparatoru Shen Nung'un kaynayan suyunun içine düşmüş. Adam suyu içince öyle rahatlamış ki. Hemen emir vermiş: 'Bundan böyle ben de siz de bu sudan içeceksiniz.' Böylece kulaktan kulağa dilden dile çayın namı duyulmuş Çin'de. Sonuçta çay bir gelenek olmuş."

Şimdi Çin'in dünyanın 2 numaralı çay üreteni olduğunu da sözlerine ekleyen Esra Öztiryaki, konuşmasını şöyle tamamlıyor: "Birinci ise Hindistan. Aslında Türkiye de hatırı sayılır durumda ve dünya 4'üncüsü. Avrupa'ya ilk kez çayı getirip tanıştıran Hollandalı denizciler. Sonra İngilizlerin milli içeceği olmuş adeta. İngiltere'de günde 170 milyon fincan çay içiliyormuş."

İŞTE ÖZEL BİR FORMÜL

[PAGE]

Deml-i Keyf'in çay keyfi formüllerinden biri de şu:

Yeşil kakule, mango, Nepal masala, şeftali ve tarçın çubuğunu birer tatlı kaşığı kullanarak harmanlayın. Sonra aynı miktarda Rize çayını da katıp yeniden harman yapın. Su kaynama noktasına gelince ateşi söndürüp o suyu seramik demliğe alın. Harmanı içine atın. 3 dakika sonra boğazlara, mideye, hazımsızlığa da iyi gelecek, uyku kaçırmayacak ve keyifle içilecek çayınız hazır.

HER YERDE ÇAY VAR

Türkiye'nin çeşitli yerlerinde yetişen çaylar dışında Yeni Zelanda, Tayland, Cezayir, Uruguay, Pakistan, Macaristan, Kamboçya ve dünyanın her yerinden getirttiği çaylarla her türlü "demleme" tarzını sunmaya başladı. Yaptığı işin detaylarını anlatan Esra Öztiraki, "Geliştirdiğim özgün formüllerle harmanlar yapıp kombinasyonlar kuruyorum. Sadece çay keyfi için değil sağlık amaçlı çaylar da ikram ediyoruz" diyor.