BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,90
ALTIN 2.430,90
HABER /  GÜNCEL

Yunanistan'dan çok konuşulacak Türkiye açıklaması

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, Türkiye hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kocias, "Türkiye, Yunanistan'ın en iyi komşusu. İlişkilerin daha da geliştirilmesi gerek" dedi.

Abone ol

Yunanistan Dışişleri Bakanı Kocias, Türkiye ile ilişkiler, Kıbrıs’taki  müzakere süreci, sığınmacı krizi ve NATO’nun bu konudaki adımları konusunda AA  muhabirinin sorularını yanıtladı.

Sözlerine "Türkiye, Yunanistan’ın en iyi komşusu" diyerek başlayan  Kocias, bu çerçevede, kültür, eğitim ve ekonomi alanlarında ilişkileri daha da  geliştirmek gerektiğini söyledi. İki ülke arasında turizm alanında ilişkilerin  çok olumlu anlamda geliştiğini ifade eden Kocias, finans ve yatırım konularında  da yol almak için iyi yöntemler bulabileceklerine olan inancını dile getirdi.

Nikos Kocias, iki ülke arasında bazı sorunlar olduğunun herkes  tarafından bilinse de bu konuları çözmek için olumlu enerjiye sahip olunduğunu  vurguladı. Bakan Kocias, Türkiye ile uzun yıllardır süren bu problemlere nasıl  çözüm bulunabileceği ve ilişkileri ülkeler ve halklara yarar sağlayacak şekilde  geliştirmek için pozitif adımların nasıl atılabileceği konularında tartışmalar yürüttüklerini ifade ederek, “8 Mart’ta İzmir’de yapılacak Yüksek Düzeyli  İşbirliği Konseyinin pozitif bir çalışma ortamı yaratmasını, Davutoğlu ile Çipras  arasında ortak bir bildiri sağlanmasını umut ediyorum. Böylelikle, imzalanacak 5  anlaşma bize pozitif anlamda katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

"SORUNLARI ÇÖZMEK İÇİN ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE İHTİYACIMIZ YOK"

Başbakan Aleksis Çipras’ın sığınmacı krizi konusunda Ankara’da  temaslarda bulunduğunu hatırlatan Kocias, şöyle devam etti:

"8 Mart’ta yapılacak görüşmelerde, Brüksel’de alınacak kararlar  üzerinde tartışabileceğimizi düşünüyoruz, zira bizim problemlerimizin neler  olduğunu söyleyecek bir üçüncü tarafa ihtiyacımız yok. Ayrıca, artık  Yunanistan’dan Avrupa’ya geçiş olmayacağı için Türkiye’nin ekonomik göçmenleri  Ege’ye göndermeyi durdurmasını istiyor ve umuyoruz. Mağrip ülkelerinden  Türkiye’ye vize uygulanmıyor. Uçak bilet fiyatları da çok ucuz. Fas’tan  Yunanistan’a gelişin çok ucuz olduğunu düşünüyorum. Tüm bu akınların son  bulmasını umuyorum. Türkiye ve Yunanistan’da herkes için yer yok.”

Ülkelerine geri gönderilecek ekonomik göçmenler konusunun pazartesi  Brüksel’de yapılacak zirvede ele alınabileceğini ifade eden Kocias, bu kişileri  belirleme sürecinde insani değerleri yitirmeden hareket etmenin öneminin altını çizdi.

"SIĞINMACI KRİZİ ÇOK BOYUTLU BİR MESELE"

Nikos Kocias, Ege’de yürütülecek NATO devriyelerinin faaliyetlerine  ilişkin olarak, durumun daha geniş şekilde gözlemlenerek Tükiye’ye en çok hangi  bölgelerden girildiğine ilişkin bilgi verileceğini ifade ederek, şu ifadeleri  kullandı:

"Sığınmacı kriziyle ilgili en büyük problemlerden biri sığınmacılar ve  onlara iş yapan kişiler arasındaki bağlantı. NATO, çözümün bir parçası olacak. Bu  konuyu birçok Avrupa ülkesiyle konuştum. Sığınmacı krizi kolay ya da tek boyutlu  değil. Sığınmacı krizi çok boyutlu bir mesele, Bu sorunu çözmek için çok yönlü  yanıtlar bulmak zorundayız. Tek bir çözüm olduğunu düşünmek bizi hata yapmaya  sevkeder. Dünyanın en gelişmiş ülkesi ABD. Meksika’dan gelen göçmenlere karşı en  modern şekilde savaş veriyor. Peki sonuç nedir? Ülkede, Latin ve merkez  Amerika’dan 43 milyon ekonomik göçmen var. Bunların 40 milyonu hala yasa dışı”

AB’de üye ülkelerin çözümün uygulanması için yollar bulmaya  çalıştığını vurgulayan Kocias, ulusal çabalardan ziyade Avrupa’nın ortak bir  çözüm üretmesi gerektiğini kaydetti.  Nikos Kocias, “Artık Avusturya  İmparatorluğu döneminde yaşamıyoruz. Emniyet güçlerinin kararları, halk  tarafından seçilen kişilerin kararlarından daha önemli değil” şeklinde konuştu.

KIBRIS'TAKİ MÜZAKERE SÜRECİ

Kıbrıs’taki müzakere sürecini de değerlendiren Bakan Kocias, "Adada  çözüme ulaşmak için iyimser olmak ve iyi iş çıkarmamız gerekiyor. Çalışmalıyız”  görüşünü dile getirerek, kendisinin iyimser bir kişi olduğunu ve bu özelliğini  tarihi gözlemleyerek değil, aktif olduğu için edindiğini anlattı. Kocias, “Kıbrıs  konusunda gerçek çözüm için işimizi yapmalıyız” ifadelerini kullandı.