BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,79
ALTIN 2.509,47
HABER /  GÜNCEL

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde tarihi gün

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun katılımıyla Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nin son tabliyesi yerleştirildi. Asya ve Avrupa 3'üncü kez birleştirildi.

Abone ol

İki kıtayı üçüncü kez buluşturacak olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde sona gelindi. Köprü inşaatında iki yakayı birleştirecek son tabliyesi bugün yerleştirildi.

Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Ulaştırma,Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da katıldı. Törende konuşuan Bakan Yıldırım Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün hizmete girmesiyle trafikte hissedilir bir rahatlama yaşanacağını söyledi.


CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: EN ÖNEMLİ MESAJIMIZDIR

''Özellikle de Dünya Kadınlar Günü'nün hemen öncesinde böyle bir İstanbul için yıldız diyebileceğim projenin son tabliyesi koymanın onurunu yaşıyoruz. Hayırlısı olsun. 29 Mayıs 2013'de temeli attığımız gün birileri 'olmaz canım' diyordu. Hele hele Gezi olaylarında, 'bu iki tane beton yığınıyla kalır' deniyordu. Bunlar buralara kadar zahmet edip geldiler, denizde gösteriler yaptılar. Biz Avrupa ile Asya'yı Yavuz Sultan Selim Köprüsü'yle birleştireceğiz. Bu bizim dünyaya en önemli mesajımız olacak. Sağ tarafımız Karadeniz. Boğaz'dayız, Marmara'ya açılıyoruz. Böyle bir yerde büyük düşünenler böyle projeleri gerçekleştirirler. Dünyanın asma köprüler içerisinde en geniş dört gidiş, dört geliş, iki de hızlı trenle ilgili raylı sistemin olduğu böyle bir proje yok. Tabii asma köprü olarak bu uzunlukta bir başka köprü de yok. Bunlar bizim iftihar vesilemiz. İnşallah Ağustos ayı olarak Ulaştırma Bakanımız bize ifade etti. Artık Ağustos ayında bütün viyadükleriyle herşeyiyle tamamlanıp hep birlikte açılışını gerçekleştireceğiz. Gerek Marmaray projesinde başarı, şu ana kadar 130 milyon yolcu Marmaray'dan geçmiş bulunuyor.

Avrasya Tüneli de tamamlanıyor. Onun bitişi de bu yıl sonu olacak. Böylece artık bizim Avrupa Asya arasında gidiş-gelişlerimizde bir rahatlama meydana gelecek. Bir de Körfez geçişiyle ilgili İstanbul-İzmir arasını 3,5 saate indiren proje dev projedir. Oradaki köprü aynı şekilde hızla devam ediyor. Onun da bu ay sonu birleştiğini bakanımız söylüyor. Bütün bunlar Başbakanımızın ifade ettiği gibi gönülleri birleştirmenin ötesinde bize olayları düşünürken hem işin ekonomik boyutunu düşünüyoruz. Bütün nakliye olaylarındaki maliyetlerin düşüşü, bir diğer yandan kaza risklerini ciddi manada düşürüyoruz. Çünkü tarihimizdeki trafik kazalarındaki durumları düşünün. Bütün bunlarla biz her şey insan için demiştik.

Önce insan demiştik. Hamdolsun artık bunları teker teker gerçekleştirmenin bahtiyarlığı içerisindeyiz. Bugün son tabliyenin hem kaynağını atacağız. Süratle Ağustos ayının hazırlıklarının içerisine hep beraber girmiş olacağız. Ben emeği geçen gerek Başbakanımız, Bakanlarımız, mimar, mühendis, işçi, yüklenici firmaların bu işi sıkı tutuşundaki gayretine özellikle şahsım milletim adına çok çok teşekkür ediyorum, Allah kendilerinden razı olsun diyorum. Çekeceğimiz besmele ile bu kaynak hayırlısı olsun diliyorum.''

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU:  İSTANBUL 6 KEZ KITALARI BİRLEŞTİRECEK

İstanbul, 6 kez 2 kıtayı birleştiren bir şehir olacak. Ülkemiz için bir iftihar projesidir. Bugün İstanbul için tarihi bir gündür. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'yle bir kez daha dünyanın gündemi pozitif olarak geliyoruz. Bu dünya için de çok önemli bir proje. Asya ile Avrupa'yı tekrar birbirine bağlamış oluyoruz. Bu takılacak olan son parça, gönülleri birleştiren bir parçadır.

BAKAN BİNALİ YILDIRIM: KÖPRÜYÜ TÜRKLER YAPTI

Büyük projeleri birer birer gerçekleştiriyoruz ve bu köprü de bu projelerden bir tanesidir. Bir güzel yanı da, 1. ve 2. köprüyü yabancılar yaptı, bu köprüyü Türkler yaptı. O zamanlar Japonlar yapardı biz onlara hizmet ederdik, şimdi Türkler yapıyor. Bu da Türkiye'nin aldığı yolu gösteriyor. Bir kez daha bu hayırlısı olsun diyoruz. Marmaray'la beraber ilk defa geçen 2. köprüden geçen araç sayısı 12 milyon azaldı. 

4,5 MİLYAR LİRAYA MAL OLDU

29 Mayıs 2013 tarihinde gerçekleşen temel atma töreninden sonra yüksek hızla devam eden köprü inşaatı, bugün düzenlenen törenle tamamlandı.

Bugüne kadar en ağırı 923 ton olan 59 çelik tabliyeden 58'i yerlerine yerleştirilerek montajı tamamlandı. Köprü, 2'si raylı sistem olmak üzere toplam 10 şeritten oluşuyor. İnşaatında bin 460 işçi ve mühendisin çalıştığı köprü 59 metrelik genişliği ile dünyanın en geniş köprüsü olacak.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 59 metrelik genişliğiyle dünyanın en geniş, bin 408 metrelik ana açıklığıyla üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun, 320 metreyi aşan yüksekliğiyle ise dünyanın en yüksek kulesine sahip asma köprüsü olacak. Projenin toplam maliyeti ise 4,5 milyar lira.

TEMMUZ VEYA AĞUSTOS AYINDA AÇILACAK

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım daha önce 2016 yılının Temmuz veya Ağustos ayında hizmete gireceğini açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bugün Ağustos ayında köprünün açılacağını belirtti.

REKORTMEN KÖPRÜ

Binlerce işçi ve mühendisin 24 saat aralıksız çalıştığı 3’üncü boğaz köprüsü 59 metrelik genişliği ile bittiğinde dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak. 8 şerit karayolu 2 şerit demiryolu olarak toplam 10 şeritli köprünün deniz üzerindeki uzunluğu 1408 metre olacak. Köprünün toplam uzunluğu ise 2 bin 164 metre. Köprü bu özelliği ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. Köprü kulelerinin boyu açısında da köprü yeni bir rekora imza atıyor.

Avrupa yakasında Garipçe’deki kulenin yüksekliği 322, Anadolu yakasında Poyrazköy kesimindeki kulenin yüksekliği ise 318 metre. Projenin tamamlanmasıyla Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. Havalimanı da birbirine bağlanacak. Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. boğaz köprüsü, "Yap, işlet, devret’ modeliyle gerçekleştiriliyor.

RAKAMLARLA YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ

1973 yılında faaliyete geçen Boğaziçi Köprüsü ve 1988 yılında tamamlanan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden sonra İstanbul Boğazı’na yapılan 3. Köprü, bir dizi ilki içeriyor:

*Köprü üzerinden 8 şeritli karayolu ve 2 şeritli tren yolu aynı seviyede geçecek.

*Köprü, 59 metrelik genişliği ile dünyanın en geniş, 1408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. 

*Köprünün bir başka ilki ise 322 metreyi aşan yüksekliği ile dünyanın en yüksek kuleye sahip asma köprüsü olması.

*2013 yılında yapımına başlanan ve bugün 59’uncu son tabliyesi konulan Köprü 4.5 milyar TL yatırım bedeline sahip.



*’Yap, işlet, devret’ modeliyle gerçekleştirilen proje, yapım dahil işletmesi, 10 yıl 2 ay 20 günlük süre ile IC İçtaş – Astaldi JV tarafından yapılacak ve bu süre sonunda Ulaştırma Bakanlığı’na devir edilecek.

*3. köprünün konsept tasarımı yapı mühendisi “Fransız köprü üstadı” olarak nitelendirilen Michel Virlogeux ile İsviçreli T-Engineering firması tarafından ortak olarak yapıldı.