BIST 9.780
DOLAR 32,57
EURO 34,94
ALTIN 2.431,97
HABER /  GÜNCEL

Yunanistan'da intihar şoku

'Çöpten yiyecek toplayacak duruma düşmeden onurumla ölmek istiyorum' diyen 77 yaşındaki bir emeklilin meclisin önünde intihar etmesi Yunanistan'ı sarstı. İntihardan, kemer sıkma önlemleri uygulayan hükümeti sorumlu yüzlerce gösterici polisle çatıştı.

Abone ol

Yunanistan'da bir emekli eczacının parlamento binası önünde intihar etmesinden sonra yapılan protesto gösterilerinde çatışma çıktı.

77 yaşındaki Dimitris Hristulas dün sabah kentin en işlek noktalarından biri olan Sintagma Meydanı'nda başına kurşun sıkarak yaşamına son vermişti.

Yunan medyasına göre Hristulas, kemer sıkma önlemleri kapsamında emeklilik maaşını düşüren hükümeti suçladı.

Dimitris Hristulas'un kendini öldürdüğü noktaya, halk dünden beri çiçek bırakıyor.

Akşam saatlerinde daha önce de büyük eylemlere sahne olan, parlamento binasının önündeki meydanda yüzlerce kişi toplandı. Göstericiler polise molotof kokteyli attı. Polis göstericilere göz yaşartıcı gazla karşılık verdi.

Kemer sıkma önlemlerinin başlamasından sonra ülkede intihar vakalarının ve bunalıma girenlerin sayısının arttığı belirtiliyor.

Yunan medyasına göre eczanesini 1994'te satan bir çocuk babası Dimitris Hristulas, intihar mektubunda "Hükümet ayakta kalma şansımı yok etti. Çöplerden yiyecek toplayacak duruma düşmeden onurumla ölmeyi seçiyorum" dedi.

Hükümet Sözcüsü Pantelis Kapsis, Hristulas'ın ölümünü bir "insanlık trajedisi" olarak niteledi ancak intiharın nedenlerinin tam olarak bilinmediğini söyledi.

'İnsanlık trajedisi'

Sosyalist PASOK partisinin lideri Evangelos Venizelos intiharla ilgili olarak, yetkililerin "siyasi yorum" yapmamasını istedi ve dayanışma ve birlik çağrısında bulundu.

Muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi'nin lideri Antonis Samaras da siyasetçilerin Yunan halkının çaresizliğe düşmesini engellemek için daha fazla çaba harcaması gerektiğini söyledi.

Avrupa Birliği ve IMF, borçlarını ödeyemeyecek duruma düşmemesi için verdiği krediler karşılığında Yunanistan'ın ağır bir kemer sıkma programı uygulamasını şart koşmuştu.

Bu önlemler çerçevesinde binlerce kişi işten çıkarıldı, vergiler artırıldı, çalışanların ve emeklilerin maaş ve ücretleri düşürüldü.