BIST 10.158
DOLAR 32,37
EURO 34,69
ALTIN 2.397,60
HABER /  DÜNYA

Yunanistan yeniden sokakta

Yunanistan’da hükümetin binlerce kamu çalışanını işten çıkarma planına karşı sendikaların çağrısıyla bir günlük genel grev yapılıyor.<br/>Hü...

Abone ol

Yunanistan’da hükümetin binlerce kamu çalışanını işten çıkarma planına karşı sendikaların çağrısıyla bir günlük genel grev yapılıyor.
Hükümetin, 6,8 milyar euroluk yardım paketini alabilmesi için bu hafta parlamentoda yasa çıkarması gerekiyor. Yasaya karşı, Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu ve Yunanistan Kamu Çalışanları Federasyonu öncülüğünde bugün Atina’da büyük bir gösteri düzenledi.
Hükümet aleyhine sloganların atıldığı gösteride, işten çıkarma planı, çalışanlara yeni vergilerin getirilmesi ve diğer kemer sıkma politikaları eleştirildi.

"İNSANIN, SAYI DEĞİL"
"İnsanız, sayı değil" diyen göstericiler halkın düştüğü yoksulluğun vatandaşları temel demokratik haklardan yoksun bıraktığını belirtti.
Göstericilerden Eleni Alanis, "Bizim burada esas talep ettiğimiz şey kamu personelinin işten çıkarılmaması. Biz buna tepki gösteriyoruz. Yıllardan beri her türlü zor dönemlerden geçtik, o zamanlar işten çıkarmalar olmadı, bugün de bunun yapılmasını istemiyoruz. Bunun için grev ve protestolara devam edeceğiz" dedi.

15 BİN MEMUR İŞTEN ÇIKARILACAK
Yunanistan’a kredi veren uluslararası kuruluşlar, tıklayın yardım paketinin son taksitini ödemek için kamu harcamalarından kesinti yapılması koşulunu getirmiş, Yunanistan’ı reform programını yavaş uygulamakla eleştirmişti. Hükümetin hazırladığı ve 4000 kamu çalışanının bu yıl, 11.000 devlet memurunun ise gelecek yıl işten çıkarılmasını öngören yasa tasarısı yarın parlamentoda oylamaya sunulacak.
Daha önceki kemer sıkma tedbirleri ise kamuda ücret ve emeklilik maaşlarının kesintisini içeriyordu. Kesintiler halk arasında büyük protestolara yol açtı. Havayolu, demiryolu ve hastanelerdeki hizmetleri aksatan bugünkü grev bu yıl içinde gerçekleşen dördüncü grev oldu.
(İHA)