BIST 9.530
DOLAR 32,44
EURO 34,79
ALTIN 2.479,12
HABER /  GÜNCEL

Yunanistan kredi notunda dibe battı

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, yeni AB kurtarma paketine rağmen Yunanistan'ın notunu bir kademe daha düşürdü.

Abone ol

Kredi derecelendirme kuruluşu, Fitch Yunanistan'a sağlanan yeni AB yardımlarına rağmen ülkenin kredi derecelendirme notunu daha da düşürdü.

Yunanistan'ın CCC olan ve 'çöp' statüsünde görülen notu, daha da indirilerek C'ye çekildi. Açıklamada, bu notun "kısa vadede temerrüt hayli olası" görüşünü ifade ettiği belirtildi.

Fitch, Yunanistan'ın Avrupa Birliği ile yaptığı anlaşma doğrultusunda yatırımcılara satılmış tahvillerin geri ödemelerinde yüzde 53 kesinti yapılıyor.

Yunan hükümetinin geri ödemelerinde 107 milyar euro kesinti sağlayan bu düzenleme, kuruluşun değerlendirmesine göre 'sınırlı temerrüt'.

Atina yönetimi ise bu notun teknik bir yaklaşımı yansıttığını; Salı günü ilan edilen AB anlaşmasının gelecek ayki geri ödemelerin yapılmasını, böylece temerrüdü önlediğini savunuyor.

Yunan parlamentosu bugün söz konusu anlaşmayı oylayacak.

Paketin öngördüğü yeni kesintilere ve ekonomi siyasietine getirilen kısıtlamalara karşı çıkan binlerce Yunan ise başkent Atina'da yeni bir gösteri düzenlemeye hazırlanıyor.

Fitch şimdi, kurtarma paketi içinde yer alan, yatırımcıların ellerindeki tahvilleri yeni vade ve faiz koşulları öngören tahvillerle takas etmesine yönelik anlaşmanın, yatırımcılar nezdinde ne ölçüde kabul göreceğini gözlemlemek istiyor.

Bunun ardından ülkenin notunun yeniden gözden geçirileceği açıklandı.

Fitch, geçen ay sonunda da euro bölgesindeki altı ülkenin notlarını düşürmüştü.

Böylece Belçika AA, Slovenya A, İspanya A, İtalya A-, İrlanda BBB+ ve Kıbrıs BBB- kademesine indirildi.

Bu ülkeler dışında Fransa (AAA-) ve Portekiz (BB+) Negatif Görünüme sahip.