BIST 10.046
DOLAR 32,47
EURO 34,84
ALTIN 2.418,75
HABER /  EKONOMİ

Yunanistan için IMF'in kafası karışık

IMF, Yunanistan'ın kurtarılma planındaki rolünün anlamaya çalışıyor...

Abone ol

Uluslararası Para Fonu (IMF), AB önderliğinde Yunanistan'ın mali krizden kurtarılması konusunda rolünün ne olduğunu tam olarak anlamaya çalışıyor.

Avro Bölgesi liderlerinin, IMF'nin yardımıyla Yunanistan'a birlikte kredi sağlanması konusunda anlaştıktan sonra, IMF yetkilileri, fonun kaynaklarının nasıl kullanılacağı ve finansal yardımla birlikte ortaya çıkacak koşulların nasıl uygulanacağı konusundaki belirsizliği gidermeye uğraşıyor.

IMF'den yapılan açıklamada, fonun sadece durumu izlediği belirtilerek, ''Biz gelişmeleri yakından takip ediyoruz'' denildi. IMF, istenmesi halinde finansal yardımı düşünmeye hazır olduğunu da yineledi.

Pazartesi günü Polonya ve Romanya'yı ziyaret edecek IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın, Yunanistan konusundaki sorularla karşılaşması bekleniyor.

Avro Bölgesi liderlerinin vardığı anlaşmaya göre, Yunanistan, ciddi zorluklarla karşı karşıya kaldığında IMF'den nakit ve diğer Avro Bölgesi ülkelerinden ikili krediler alabilecek.

IMF'den adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Yunanistan'ın IMF'den henüz yardım istemesini beklemediğini söyledi.

Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papaconstantinu, geçen hafta, ülkesinin faiz oranlarına bağlı olmasına rağmen, finansal piyasalardan borçlanmayı tercih edeceğini söylemişti.

IMF'nin küresel finansal kriz sırasında kabul edilen kurallarına göre, Yunanistan'ın borçlanma kotası 1,25 milyar dolar olsa da 10 katına kadar kredi kullanmasına izin verilebiliyor.

Uzmanlar, Yunanistan'ın IMF'den 20 milyar dolara kadar borçlanmasına izin verilebileceğini düşünüyorlar.