BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,07
ALTIN 2.471,04
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Gökçek'ten evlere şenlik ödeme planı!

Maliye Bakanlığının hacze hazırlandığı Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, borcu bakın ne kadar sürede ödeyecek?

Abone ol

Hazineye 4.2 milyar lira borcu olan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, yüksek faizden şikayet ederek "Borcum borç ama ancak 20 yılda öderim" dedi.

Maliye, Hazine borcunu ödemeyen belediyelerin banka hesapları dahil gelirlerine el konulması için talimat verince borçlu belediyeler alarma geçti. Rahim Ak'ın haberine göre Hazine’ye toplam 4.2 milyar lira borcu bulunan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, bu yıl 900 milyon TL olan toplam gelirlerinin 225 milyon lirasının Hazine’ye bu kapsamda verileceğini açıkladı. 

Gökçek, “Prim ve vergi borcu olmayan belediyenin gelirinin ancak yüzde 25’ine el konabiliyor. 20 yılda borcumuzu öderiz” dedi.

Türkiye’deki bütün belediyelerin borçlarının takvime bağlandığına işaret eden Gökçek, “Biz böyle bir teklifi kabul etmediğimiz için bizim borcumuz net olarak görünüyor. Diğer belediyeler bir takvim içerisinde ödeme başlattığı için borcu yokmuş gibi görünüyor ama bu gerçek değil” dedi.

KARAYALÇIN DÖNEMİNDEN KALMA BORÇLAR

Gökçek, Murat Karayalçın döneminden gelen borçların dahi bulunduğunu işaret ederek şöyle devam etti:
“110 milyon dolar borç vardı. 165 milyon dolar ödedik ama yüksek faizler nedeniyle halen bitmedi. Biz yargıya da taşıdık. Mahkeme kararları lehimize olduğu için Hazine’nin ödeme takvimini kabul etmiyoruz. Biz
de ilçe belediyelerinden alacaklıyız. Öncelik istedik ama bizi listenin en sonuna koydular.”

KUTMAN’IN OYUNUNA GELDİK 50 MİLYON DOLAR ALACAĞIZ

Geçtiğimiz yıl Başkent Doğalgaz’ı ihaleye çıkan Melih Gökçek’in, bu ihalede 1.6 milyar dolarlık teklif veren ancak ödeme yapmayan Global Yatırım Holding’in patronu Mehmet Kutman ile de arası açık. İhale bedelini ödemediği için 50 milyon dolarlık teminat mektubu yanmak üzere iken mahkeme kararı ile teminatını kurtaran Kutman’a dava açtıklarını anlatan Gökçek, “Birkaç hafta içinde Kutman’dan 50 milyon dolarımızı alırız diye umuyorum. Sadece Kutman değil, hâkime de dava açtık” diye konuştu.

BORCUN MİKTARINI BİLMİYORUZ BİLE

Borçların üzerindeki yüksek faizden şikâyet eden ve “Ne kadar borcumuz olduğunu bilmiyoruz, bize ödeme takvimi verip gönderiyorlar” diye şikâyet eden Gökçek, mevcut yasaya göre belediyelerin gelirlerinin yüzde 40’ının borçlarına karşılık kesilebileceğine işaret ederek, “Ancak SSK
ve prim borcu yoksa bu oran yüzde 25’e iniyor. Bizim de bu yıl 900 milyon TL gelirimiz var. Bu çerçevede 225 milyon lirasını alabilecekler” diye konuştu.

EGO BORCUNA SAVUNMA

EGO olarak bilinen Başkent Doğalgaz Dağıtım’ın 670 milyon dolar lira borcu olduğunu söyleyen Gökçek, “Botaş’a olan borcun yarısı mahkeme kararı ile silindi. Biz Botaş’a ödemediğimiz para ile yatırım yaptık. 157 bin olan abone sayısını 1 milyon 250 bine çıkardık. Devletin yapması gereken yatırımı Ankara’da biz yaptık” dedi.