BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,17
ALTIN 2.240,78
HABER /  DÜNYA

Yunanistan için iflas göründü

Yunanistan Kamu Düzeni Bakanı Papuçis, ülkesinin katı kemer sıkma şartlarını kabul ederek 'insanüstü' bir fedakarlık yaptığını ve sorumlu davranma sırasının Avrupa Birliği'nde olduğunu söyledi.

Abone ol

Yunanistan'da Kamu Düzeni Bakanı Hristos Papuçis, ülkesinin katı kemer sıkma taleplerini kabul ederek 'insanüstü' fedakârlıklarda bulunduğunu söyledi.

Papuçis, Yunanistan'ın sosyal ve ekonomik sisteminin sınırlarına dayandığını, bu aşamada sorumlu davranması gerekenin Avrupa olduğunu belirtti.

Troyka olarak bilinen Avrupa Birliği, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası 130 milyar euroluk mali yardım paketinin şartı olarak Yunanistan'a yeni kesinti dayatmasında bulunmuştu.

Yunan bakan bu açıklamaları, Euro bölgesi maliye bakanlarının Yunanistan'a verilecek krediyle ilgili yapacağı toplantıyı, Atina'dan henüz gerekli güvencelerin alınamadığı gerekçesiyle iptal etmesinin ardından yaptı.

17 Euro bölgesi ülkesinin bakanları, Yunanistan'dan ek olarak talep ettikleri 400 milyon dolarlık kesintilerin Yunan hükümeti tarafından kabul edilmediğini söylemişlerdi.

Yardım gelmezse Yunanistan iflas edecek

Euro bölgesi başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, maliye bakanlarının yüz yüze yapmaları planlanan toplantı telekonferans yoluyla yapılacağını söyledi.

MART AYI'NDA İFLAS EDEBİLİR

Yunanistan, Avrupa Birliği, Uluslararası Para Fonu ve Avrupa Merkez Bankası'ndan 130 milyar euroluk ek yardım paketini alamazsa, Mart ayında iflas edebilir.

İflas, Yunanistan'da başta bankacılık sektörü olmak üzere bazı sektörlerin tamamen çökmesine yol açıp, krizi daha da derinleştirebilir.

Euro bölgesi içinde Yunanistan'da iflası engelleyip ülkeyi euro bölgesi içinde tutmayı savunanlar olduğu gibi, Yunanistan'ın euro bölgesi içinde ya da dışında iflasını ilan etmesi dışında bir yol olmadığını savunanlar da var.

Bakan Papuçis Yunanistan'ın yapması gereken tüm çabaları sergilediğini ve bu noktadan sonra artık halkın daha fazlasını kaldıramayacağını da söyledi.