BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  DÜNYA

Yunanistan güne askeri darbeyle uyandı

CIA'in uyarısı üzerine hükümete karşı darbeye hazırlanan Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının da aralarında bulunduğu 16 general gece yarısı görevlerinden alındı.

Abone ol

Başbakan Yorgo Papandreu'nun gece yarısı operasyonuyla görevden aldığı generallerle ilgili şok iddiayı Yunan medyası yazdı.

Buna göre, Amerikan İstihbaratı Atina'ya gizli bir mesaj göndererek, "Orduda olağandışı bir kıpırdanma var. Dikkat!" uyarısı yaptı.

Vatan'ın haberine göre, Yunan Başbakanı bunun üzerine hemen düğmeye bastı. 16 kişilik general cuntası ortaya çıkarıldı. Ardından komutanlar sabaha karşı emekliliğe sevk edildi. Papandreu tümü sağcı olan generallerin yerine sol görüşlü askerleri atayarak karşı darbeyi tamamladı.

MUHALEFET TEPKİLİ

Muhalefet ise görevden alma kararı sonrasında adeta çılgına döndü. Siyasi partiler, yaptıkları açıklamalarda, "antidemokratik" olarak nitelendirdikleri değişiklikleri tanımayacaklarını belirtirken, hükümetin, ülkenin siyasi bir kriz içinde bulunduğu bir dönemde neden böyle bir karar alma ihtiyacını duyduğunu açıkça ifade etmesini istedi.

Sağ partiler, "Sadece sayılı saatleri kalan hükümetin böyle bir karar almaya ne hakkı ne de yetkisi vardır. Yeni komuta kademesini tanımıyoruz" diyerek hükümete rest çekti.

YUNAN ORDUSUNUN YAPISI

Yunan ordusunun komuta kademesindeki generaller genellikle hükümetlerin siyasi görüşlerine göre değişiyor. 2009 yılında sol görüşlü ordu komuta kademesini Türkiye ile yaşanan askeri krizi bahane göstererek görevden alan Kostas Karamnlis, tüm kuvvet komutanlıklarını sağ görüşlü generallerle doldurmuştu.

Genelkurmay Başkanı Yannis Yango da aynı onlar gibi kendisine yakın bir isimdi. Ancak hükümetten düşmesinin ardından Papandreu ordu ile çekişme yaşamaya başladı. Başbakanın dün kovduğu generallerin yerine gelen yeni isimlerin hemen hemen hepsinin sol görüşlü generaller olduğu biliniyor.