BIST 10.471
DOLAR 32,73
EURO 35,09
ALTIN 2.459,68
HABER /  GÜNCEL

Yunan tahvilleri Commerzbank'ın kârını sildi

Alman Commerzbank, Yunan tahvillerine yaptığı yatırımları defter değerinden geri alamayacağını kabul edip zarar fonu ayırınca, yılın ilk çeyreğindeki kârı yüzde 93 oranında silindi.

Abone ol

Almanya'nın ikinci büyük bankası Commerzbank'ın yılın ikinci çeyreğindeki kârının neredeyse tümü Yunan devlet tahvillerindeki yatırımları için 760 milyon euroluk zarar fonu ayırması nedeniyle silindi.

Bankanın ikini çeyrekteki net kârı geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 93 düşerek 24 milyon euroya indi.

Bu sonuç, Yunanistan'a borç veren yatırımcıların alacaklarını defter değeri üzerinden alamayacaklarını kabul ettikleri anlamına geldiği belirtiliyor.

Bu ayın başlarında, İngiltere'deki Royal Bank of Scotland da bir milyar dolar değerindeki Yunan tahvillerine defter değeri değil de piyasa değeri üzerinden karşılık alacağını kabul etmişti.

Banka yaptığı açıklamada, bu mali yılın ikinci yarısında piyasaların yüksek düzeyde belirsizlikle karşı karşıya kalacağı zorlu bir atmosfere hazırlandıklarını belirtti.

Dörtte biri devlete ait

Ancak banka, yılsonundaki gelirlerinin, geçen yılki gelirleri geride bırakacağına inandıklarını da açıkladı.

Commerzbank'ın en çok kâr elde ettiği bölümü olan Mittelstandsbank (MSB) büyük bir ihracat patlaması yaşayan orta ölçekli Alman firmalarına mali kaynak sağlıyor.

Kredi ve euro bölgesi krizlerinden en çok etkilenen bankalardan olan Commerzbank hisselerinin yüzde 25'i kamuya ait.