BIST 9.645
DOLAR 32,58
EURO 34,84
ALTIN 2.418,17
HABER /  DÜNYA

YUH! Deney atlarını kesip sattılar

Fransa tıbbi deneylerde kullanılan at eti satışı skandalı ile çalkalanıyor.

Abone ol

İNTERNETHABER-(DIŞ HABERLER)

2013 başında başlayan Avrupa'daki at eti skandalı Fransa'ya da sıçradı. Fransa'da tıbbi deneylerde kullanılmak üzere kobay olan atların kesilip kasaplarda satıldığı iddiası üzerine Fransa polisi operasyon başlattı.

Fransa genelinde bugün düzenlenen baskınlarda Sanofi Pasteur adındaki ilaç firmasında kullanılan atların kesilerek kasaplarda satıldığı iddasıyla 20 kişi tutuklandı. Ele geçirilen at etlerinin Avrupa'ya satıldığı yankısı ülkelerde korku salsada Fransa Tüketici İşleri Bakanı Benoit Homon ülkeleri tehdit eden çetenin çökertildiğini açıkladı. 

at-eti-3.jpg

Yapılan incelemeler, ilaç şirketlerinin kobay olarak kullandığı belirtilen atlarla, binicilik kurslarında ihtiyacı karşılamayan atların daha sonra kasap dükkanlarında satıldığı tespit edildi. Bu kapsamda 2010 ile 2012 arasında 200 kobay atın Fransa'nın güneyindeki kasap dükkanlarına satıldığı iddia edildi. İlaç şirketinin tamamen olayın dışında olduğu belirtilirken kobay atlarının satışını gerçekleştiren toptancının 24 ayda 50 bin Euroluk bir ciro elde ettiği ifade edili.

Birçok mezbaha ve kasap dükkanına jandarma ekipleri baskın düzenlerken ünlü ilaç şirketi Sanofi'de de polisin arama yaptığı belirtildi. Ayrıca İspanya'da bir mezbahaya da eş zamanlı baskın gerçekleştirildiği kaydedildi.

at-eti2.jpg

Ekonomi ve Tüketim Bakanı Benoît Hamon, Ocak ayında Avrupa'da patlayan skandalda, at etlerinin sığır eti olarak piyasaya sürüldüğünü hatırlatarak bu sefer farklı olarak sorunun sağlıkla ilgili olduğunu ifade eti. Fransız bakan, et ve balık sektörünün insanların ne yediğine güven duyması için gözetim altında tutulduğunun altını çizdi.