BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,61
ALTIN 2.388,97
HABER /  GÜNCEL

YouTube'a erişim 67 gün sonra açıldı

Video paylaşım sitesi YouTube'a Mart ayı sonundan bu yana uygulanan erişim engeli bugün öğleden sonra kaldırıldı.

Abone ol

Video paylaşım sitesi YouTube'a Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından uygulanan erişim engelinin kaldırıldığı belirtiliyor.

Erişim engeline ilişkin kararın metni, bugün öğleden sonra TİB'in internet sitesinden kaldırıldı.

Sosyal medyada erişim engelinin fiilen devam edip etmediği tartışılırken, CNN Türk televizyonu, YouTube sitesinin erişime açıldığını duyurdu.

Türkiye'deki kullanıcılar Google Chrome'da ZenMate eklentisi yüklemek veya DNS ayarlarını değiştirmek gibi yollarla video paylaşım sitesine erişebiliyordu.

27 Mart'ta başlamıştı

YouTube'a erişim Türkiye'de daha önce de engellenmişti. Son erişim engeliyse, 27 Mart'ta Dışişleri Bakanlığı'nda yapıldığı iddia edilen ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın katılımcılar arasında olduğu belirtilen bir toplantının ses kayıtlarının yayımlanmasının ardından geldi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından bazı mahkeme kararları gerekçe gösterilerek alınan "tedbiren" erişim engeli kararı TİB tarafından uygulanıyordu.

Ankara 4. İdare Mahkemesi'nin erişim engelinin kaldırılması yönündeki kararına rağmen engelleme devam etti.

Gölbaşı'ndaki sulh ceza mahkemesinin Nisan ayı başında engelin kaldırılması yönündeki kararına karşılık olarak, asliye ceza mahkemesi birçok "suça konu içeriğin" hâlâ sitede yer alması nedeniyle engelin sürdürülmesi yönünde görüş belirtti.

YouTube'un avukatı ile CHP'li bazı milletvekilleri ve Türkiye Barolar Birliği'nin girişimiyle Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvuru sonunda geçen hafta, erişim engelinin "ifade özgürlüğünün ihlali" anlamına geldiği sonucuna varıldı.

Erişim engelinin kaldırılması konusunda Twitter'da yapılan ilk yorumlardan bazıları şöyle: