BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,77
ALTIN 2.433,26
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Yörüngede 4 kadın astronot birden

Amerikan uzay mekiği Discovery bugünkü fırlatılıştan sonra uzay uçuşlarının tarihinde ilk defa 4 kadın aynı anda yörüngede olacak.

Abone ol

Discovery'nin 7 kişilik mürettebatının 3'ü kadın. Bunlardan biri 39 yaşındaki Japon astronot Naoko Yamazaki, diğer ikisi 34 yaşındaki Amerikalı eski lise fen öğretmeni Dottie Metcalf-Lindenburger ve iki kez uzaya çıkmış olan 43 yaşındaki Amerikalı havacılık ve uzay mühendisi Stephanie Wilson.

Rus uzay aracı Soyuz, dün biri kadın olmak üzere 3 astronotu UUİ'ye getirdi. Soyuz'da Amerikalı kadın Tracy Caldwell Dyson ve iki Rus kozmonotu bulunuyor.

Böylece, Discovery öngörüldüğü gibi çarşamba günü istasyona kenetlenince, uzayda ilk kez aynı anda 4 kadın astronot yörüngede görev yapacak.

Valentina Tereşkova adlı ilk kadın kozmonot, 1963 yılında Sovyetler Birliği tarafından uzaya gönderildi.
1983 yılında Sally Ride uzaya giden ilk Amerikalı kadın unvanını kazanmış ve 2005 yılında Amerikalı Eileen Collins de uzay mekiğini kullanan ve kaptan pilotluğunu üstlenen ilk kadın olmuştu.

Diğer bir kadın astonot ise, 1996 yılında Mir uzay istasyonuna ve 2001'de UUİ'ye uçmuş olan Fransız astronot Claudie Haignere. Haignere, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac zamanında ülkesinin "Araştırma ve Yeni Teknoloji Bakanıydı."

Haignere, Mir'le kenetlendiğinde, Rus kozmonotlarıyla, gelecek zamanlarda çok uzun uzay yolculukları bakımından insan üremesi üzerine son derece yaşamsal deneylerde bulundu.

Bugüne kadar 460 erkek astronota karşı 52 kadın astronot yörüngede görev yaptı. Uzaya çıkan kadın astronotların sayısındaki artışa rağmen, uzay mekikleri ve UUİ'de görev alan erkek astronot sayısı kadın astronot sayısının iki mislinden fazla.

Yörüngeye çıkmaya hazırlanan kadın astronotların fotoğrafları için tıklayınız.