BIST 10.471
DOLAR 32,53
EURO 34,94
ALTIN 2.435,01
HABER /  MEDYA

Yöndem Perde Arkasından konuştu

TRT yıllarda adını duyuran Ertürk Yöndem kendisine yöneltilen 'askerin adamı' eleştirilerine tepki gösterdi...

Abone ol

Tek kanallı yıllarda yaptı 'Perde Arkası' programıyla adını duyuran Ertürk Yöndem TSK'nın adamı eleştirilerine şu sözlerle karşı çıkıyor: "Türk Silahlı Kuvvetlerin basında kullanacağı adam çoktur, beni niye tercih etsin".
Ertürk Yöndem, terörle mücadelenin 'Perde Arkası'nı Türkiye'de medyaya yönelik ilk ve tek dergi olma özelliğini taşıyan Cihan Haber'e anlattı.

Yakalanan veya teslim olan teröristlerle yaptığı röportajlar, basın tarihine geçti. Terör örgütü PKK'nın ölüm listesinde yer aldı. Eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın "AB'nin yolu Diyarbakır'dan geçer." sözü ise programın sonunu hazırladı. 38 yıldır TRT'de çalışan ve yaklaşık iki ay sonra emekli olacak olan Yöndem, çoğu kez 'askerin sesi' olmakla da suçlandı. O, bu suçlamalara "TSK'dan 'Programda şunu yap, şurada şu konuyu işle, şu mesajı ver' gibi şey asla gelmedi. Türk basınında eğer isteselerdi kullanabileceği adam çoktur. Beni niye tercih etsin?" diye cevap veriyor. Devletin terörle mücadele etmesini bilmediğini dile getiren Yöndem, medyanın da bu mücadelede sınıfta kaldığını vurguluyor. Yöndem, terörle mücadelede başarıyı yakalamak için dağın çekiciliğinin, toplumun iticiliğinin ortadan kaldırılması gerektiğini ifade ediyor.

"YAPTIKLARIMLA TSK'NIN DÜŞÜNDÜKLERİ ÖRTÜŞÜYORDU"

Terörle ilgili Anayasanın emrettiği biçimde yanlı program yaptığını dile getiren Yöndem, dördüncü kuvvet konumunda olan Türk basınının devleti ve milletinden yana taraf olmak zorunda olduğunu vurguluyor. Yapılacak her çalışmada belli yasalar çizgisinde hareket edilmesi gerektiğinin altını çizen Yöndem, bunu "İster solcu, ister sağcı olun; ister inanın ister inanmayın; yapılacak tek şey devlet ve milletten yana taraf olmaktır. BBC'nin yaptığı gibi." diyerek örneklendiriyor

Askerin dediğini yapmakla suçlanan Yöndem, sözü eleştirilere getiriyor: "TSK'nın tahmin ettiğim, düşündüğüm biçimde, askerin teröre bakışı bellidir, onların hassasiyetlerini düşünerek, o şekilde programlarımı gündeme getirmeye çalıştım. 'Askerden destek alıyordu' diyorlar. Tabi ki alıyordum, destek almasam ben dağa helikopter ile nasıl gidecem, beni terörle mücadele yıllarında dağlarda kim koruyacaktı, asker koruyacaktı. Bu koruma demek, taviz vermek değil. Korumak, imkânları kullanmak ayrı; Silahlı Kuvvetler'e yağcılık yapmak, taviz vermek apayrı birşey. 66 yaşındayım, bana bugüne kadar TSK'dan 'Programda şunu yap, şurada şu konuyu işle, şu mesajı ver' gibi şey asla dememişlerdir. Onların da zaten buna ihtiyacı yoktur. Türk basınında eğer istelerdi kullanabileceği adam çoktur. Beni niye tercih etsin? Onun için TSK bana asla böyle teklifde bulunamazdı, bulunsaydı çok net söylüyorum, tepki gösterirdim. Ama benim yaptıklarımla Silahlı Kuvvetler'in düşündükleri örtüşüyordu. Zaman zaman eleştirilerim de halkın gözü önünde oluyordu."

ERTÜRK YÖNDEM KİMDİR?

1944 yılında Erzurum'un Aşkale ilçesi Pırnakaban Köyünde dünyaya geldi. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü'nden mezun olduktan sonra Yeşilçam'a reji asistanı olarak giren Yöndem, Ankara Polatlı'da, sonra Kars'ta vatani hizmetini yaptı. 1970'te aynı köyden Reyhan Hanım'la evlendi. 1971 yılında TRT'nin kamera asistanlığı sınavını kazandı. Önce televizyon dairesinde sonra haber dairesinde çalıştı. 1980'de TRT'nin açtığı prodüktörlük sınavını kazandı. İlk olarak 1978 yılında 'Haberden Habere' programını hazırladı. Bu program 1987'de Perde Arkası'na çevrildi. Programın yapımcısı ve sunucusu oldu. 458 programa imza attı. Yöndem, 1979 yılında yazdığı tiyatro oyunu "Köyün Ötesinde" ile Türkiye Tiyatro Yazarları 1. Mansiyon ödülünü aldı. Evli olan Yöndem'in Türker ve Sencer adında iki oğlu var. Kıbrıs Barış Harekatı başta olmak üzere birçok savaşa katılan Yöndem, halen TRT'de Haber Dairesi Başkanlığı'nda çalışıyor.