BIST 10.895
DOLAR 32,17
EURO 34,97
ALTIN 2.506,60
HABER /  GÜNCEL

Yollar kapalı seferler iptal

İstanbul'da 1 Mayıs gerilimi var. Bir çok yol kapalı. Otobüs ve vapur seferlerinin bir çoğu da iptal. İşte son bilgiler;

Abone ol

İstanbul Valisi Muammer Güler, Taksim'de 1 Mayıs'ı kutlama isteğini dile getirmenin ayrı, ''Ben zorla geleceğim, polise, devlete rağmen geleceğim'' demenin ise farklı bir şey olduğunu belirterek, ''Bu sorumsuzluktur. Polisi zor kullanma yoluna sevk eder'' dedi.

KADIKÖY'DE BU YOLLARA DİKKAT

*1 Mayıs nedeniyle Kadıköy'de Rıhtım Caddesi ile Boğa Meydanı'ndan Rıhtım Caddesi'ne kadar olan yolun tamamen,

*Söğütlüçeşme Caddesi'nden Rıhtım'a inen ara sokaklar ile Taşköprü Caddesi, Kışla Caddesi, Orgeneral Şahap Gürler Caddesi ve Albay Faik Sözdener Caddesi kapalı...

ALTERNATİF YOLLAR: Tıbbiye Caddesi'nden gelen trafik akışının, Burhan Felek Caddesi'nden E-5 yönüne, Behiçbey Sokak'tan İbrahimağa ışıklar istikametine yönlendiriliyor.

Söğütlüçeşme Caddesi'nden gelen trafik akışı, Altıyol Boğa Meydanı'ndan Rıhtım'a iniş engellenerek Kuşdili Caddesi Salı Pazarı istikametine, Moda'dan gelen trafik akışının ise Mühürdar Kavşak'tan geri yönlendiriliyor.

İPTAL EDİLEN SEFERLER

Şişhane-Taksim ve Mecidiyeköy-Taksim metro seferleri saat 05:30'dan itibaren yapılmıyor. Metro hattı, Mecidiyeköy-Atatürk Oto Sanayi sitesi arasında çalışıyor.

Kabataş-Taksim Füniküler sistemi, İstiklal Caddesi'ndeki nostaljik tramvay, Kadıköy-Moda arasındaki tramvay çalışmıyor.

Ayrıca, İstanbul Deniz Otobüsleri'ne (İDO) ait Kadıköy-Beşiktaş-Adalar iskelesinden yapılan vapur seferleri sabah 08'den itibaren, emniyetin belirleyeceği başka iskeleden yapılacak. İETT otübüsleri ise Taksim meydanında bekleme yapmayacak.

VALİ GÜLER'İN UYARILARI!
DİĞER SAYFADA... 

[PAGE]



Vali Güler, 1 Mayıs'a ilişkin yaptığı açıklamada, bu yıl 1 Mayıs'ın Emek ve Dayanışma Günü olarak resmi tatil ilan edildiğini hatırlatarak, bunun, bir bayram coşkusu içinde huzurla geçmesini, kamu düzenini etkileyecek davranışlardan kaçınılmasını diledikleri için bu yıl geçen yılki olumsuzluklar yaşanmadan kutlanmasını istediklerini söyledi.

Bu yıl Türk-İş'in 500-600 kişilik bir katılımla Kazancı Yokuşu'nda anma yapacağını, basın açıklaması şeklinde mesajlarını vereceğini, 10.00-11.00 saatleri arasında Hak-İş'in bin kişilik bir grupla geleceğini, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin oluşturduğu grupla da bu şekilde bir mutabakat sağladıklarını belirten Güler, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi'nin, bu mutabakatın yanlış anlaşıldığını ifade eder gibi Pangaltı'da yarın saat 10.00'da toplantı yapılacağını belirttiğini kaydetti.

Taksim mitinginin olmadığı yerde Pangaltı mitingine izin vermelerinin mümkün olmadığını dile getiren Güler, ''Herkesin Pangaltı'da toplanmak üzere bir hazırlık yaptığını gördük. Bu miting havası, makul sayının çok çok üzerinde bir kalabalığın toplanmasına yol açar. Böyle bir mutabakatımız yoktur. Makul sayıdaki temsilcilerin ancak orada toplanmasına izin verilecektir. Başka şekildeki toplantılar kanunsuz toplantıdır, ona izin verilmeyecektir'' şeklinde konuştu.

Polisin zor kullanma sınırlarına ilişkin görev ve yetkilerinin devreye sokulmamasını dilediklerini ifade eden Güler, polise saldırılmaması, polise direnişin olmaması halinde zor kullanmayla ilgili herhangi bir şeyin olmayacağını kaydetti.

GÜLER'DEN PROVOKASYON UYARISI
AYRINTILAR HABERİN DEVAMINDA...

[PAGE]

PROVOKATİF ÖRGÜTLER

Vali Güler, ''Birtakım illegal örgütlerin Taksim'de gelip polisle çatışmak, orada kamu düzenini bozmak için bazı eylem arayışları içinde olduğunu da biliyoruz'' dedi.

Geçen yıllarda olduğu gibi polise taş, molotofkokteyli, sopalarla saldırmak, kaldırımları sökerek, iş yerlerini ve araçları tahrip ederek yapılan eylemleri bildiklerini ifade eden Güler, ''Ona uygun tedbirlerimiz de var, ama biz bu tip grupların işçi kalabalıklarının arkasına saklanarak, Taksim'i fırsat bilerek, bugünleri kendileri için fırsat gibi kullanarak bu provokatif eylemlere kalkışmalarını istemiyoruz. O işçi kuruluşlarının kalabalıklarından cesaret almamalarını istiyoruz. Kuruluşlarımız bunlara cesaret verecek şekilde bir durum içinde olmasın, duyarlılık içinde olsunlar'' diye konuştu.

Türk-İş ve Hak-İş'e başlangıçta gösterdikleri yaklaşım için teşekkür eden Güler, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin yarın mutabakat çerçevesinde olacaklarına inandığını belirtti.

Başka şekilde bir kalabalığın orada toplanmasına izin verilmeyeceğini yineleyen Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Geniş katılımlı toplantılar olmayacaktır. Pangaltı'da farklı bir şekilde toplanmak, Taksim'e çıkmak için Pangaltı'nın bir alan olarak yaratılması gibi bir algı yanlıştır. Bir miting kalabalığına döndürülecek şekilde olmasına izin vermeyeceğiz. (Hak-İş'in, Türk-İş'in kullandığı imkanlar ölçüsünde, temsili mahiyette makul bir sayı) dedik. (Her gruptan 500-300-100 kişi alalım) dediğimiz zaman, zaten o miting havasına dönüşür. Biz Taksim'de öyle bir imkan olsaydı zaten miting düzenlerdik. Bunun, amacını aşmayacak şekilde kullanılacağına inanıyorum.''

İSTANBUL'DA 1 MAYIS ÖNLEMLERİ
HABERİN DEVAMINDA...


Her türlü ihtimali değerlendirecek bir planlama yapmak durumunda olduklarını anlatan Güler, kamu düzeninin bozulmasına fırsat vermeyecek, kanunsuz toplantıları önleyecek, illegal örgütlerin provokatif nitelikteki eylemlerine de karşı durabilecek bir planlama yapıldığını kaydetti.

Çok sayıda güvenlik personelini görevlendirmek durumunda olduklarını ifade eden Güler, şunları söyledi:

''Mecidiyeköy-Taksim arasındaki metroyu ve Taksim-Kabataş arasındaki füniküleri devre dışı bırakıyoruz. En kısa zamanda tekrar normal düzenine geçsin istiyoruz. Onun ötesinde yollar açık olacak, otobüsler sadece Taksim içinde bekleme yapmayacak.

Biz miting yapmak isteyenlere her türlü imkanı sağladık. Türk-İş, Kadıköy'de miting yapıyor. Çağlayan'ı, Kartal'ı ve Kazlıçeşme'yi kendilerine önerdik, ama konfederasyonlar böyle bir miting yapmayı uygun görmediler.''

''Güvenlik endişelerini hafife almak kötü sonuçlar getirir. Son yaşadığımız olaylar bile bu konuda ne kadar sıkıntıların yaşandığını, ihtimallerin gündemde olduğunu göstermedi mi?'' diyen Güler, sansasyonel eylemlerin adreslerinin, provokasyonun yapılmasına en müsait olan kalabalıkların toplandığı alanlar olduğunu kaydetti.

TAKSİM ISRARI SÜRERSE NE OLUR?

[PAGE]

''KANUNLARIN ÖNGÖRDÜĞÜ SINIRLAR VARDIR''

Güler, ''Peki Taksim'de olur da başka yerde olmaz mı? Başka yerde de olur, ama Taksim'de provokasyon için daha uygun bir ortam vardır. Onun mutlaka değerlendirilmesi lazım'' diyerek, şöyle devam etti:

''Birtakım illegal örgütlerin Taksim'e gelip, polisle çatışmak, orada kamu düzenini bozmak için bazı eylem arayışları içinde olduğunu da biliyoruz. Geçmiş yıllarda da bu yaşandı. Yarın da göreceğiz. İnşallah yaşanmaz, ama her yıl yapılıyor diye, ciddiye almayacak bir sorumsuzluk içinde olamayız. Onların hepsi devletin istihbarat makamlarının değerlendirmeleri sonucunda ortaya çıkan konulardır. Bu tür toplantılar her zaman provokasyona açıktır.

Taksim'de 1 Mayıs'ı kutlama isteğini dile getirmek ayrı bir şeydir, (Ben zorla geleceğim, polise, devlete rağmen geleceğim) demek farklı bir şeydir. Bu sorumsuzluktur. Polisi zor kullanma yoluna sevk eder. Türkiye'de kanunların öngördüğü sınırlar vardır. Hukuk devleti, kanun hakimiyeti demektir. Türk polisi, emniyeti, jandarması, bu konuda kamu düzenini korumak anlamındaki tedbirleri kanunların verdiği yetkiyle alır.''

Taksim'de yapılmayan bir mitingin Pangaltı mitingine dönüşmemesi gerektiğini tekrarlayan Güler, ''Amacımız odur. Pangaltı'da, Taksim'e gelecek sayıdaki yöneticiler hazır olacak. Başka türlü toplantıya izin vermemiz mümkün değil'' dedi.

İstanbulluların Emek ve Dayanışma Günü'nü kutlayan Güler, 1 Mayıs'ın anlamına uygun şekilde geçmesi temennisinde bulundu.