BIST 10.698
DOLAR 32,19
EURO 34,98
ALTIN 2.425,80
HABER /  GÜNCEL

Ankaranın çok gizli konuğu

ABD'nin aradığı Irak'lı direniş lideri Türkiye'ye sığındı. Şimdi herkes bu sürpriz gelişmenin nedenini merak ediyor!

Abone ol

Mukteda El Sadr'ın örgütü olan mehdi ordusunun resmi internet sitesinde verilen habere göre, Türkiye Cumhuriyeti devletinin sağladığı bir özel uçak ile Ankara'ya getirilen El Sadr'a Türk istihbarat servisinden bir timin eşlik ettiği öne sürüldü. Mukteda El Sadr'ın Türkiye'ye getirildiği Türk Dışişleri kaynakları tarafından da doğrulandı.

Ortadoğu, bugün Irak'taki en güçlü direniş örgütü olan mehdi ordusunun resmi internet sitesinde yayımlanan bir haberle adeta şok geçirdi. Irak'taki işgal kuvvetlerinin arananlar listesinin üst sıralarında yer alan ve şii direnişin sembol ismi olan Mukteda El Sadr, sığındığı iran'dan türkiye'ye getirildi.

EL SADR SIR GİBİ SAKLANIYOR

Mehdi ordusu lideri muktade Mukteda El Sadr, bir Türk özel uçağıyla geldi. İran saatiyle 11.00'de havalanan El Sadr'a Türk istihbarat görevlileri eşlik etti. Çok gizli gerçekleşen bu operasyon, El Sadr'ın örgütünün resmi internet sitesinde yayımlanınca dünyanın haberi oldu.

Irak'taki El Sadr'a bağlı kaynaklara ve Türk Dışişlerine ulaşan atv haber olayı doğrulattı. Şu anda mukteda el sadr Ankara'da. Ancak nerede konuk edildiği sır gibi saklanıyor.

TÜRKİYE ARABULUCU MU?

Türk dışişleri yetkililerinin verdikleri bilgilere göre Mukteda El Sadr ile Irak'taki güvenlik ve istikrar konusu ile ilgili Türkiye'nin öncü rol aldığı barış süreci görüşülecek. Bu görüşme ırak'ta Sünniler, Kürtler ve Şiiler arasındaki uzlaşıda Türkiye'nin rol üstlenmesinin bir parçası olarak nitelendiriliyor.

MUKTEDA EL SADR KİMDİR?

Peki ırak'ta direnişin durdurulamayan isimlerinden El Sadr kim? Dedesi saddam tarafından idam edilen, babası ise ırak istihbaratı tarafından arabasında öldürülen ve hazreti hüseyin'in soyundan gelen El Sadr, Amerikan işgaline karşı en şiddetli direnişi gösteren isimlerin başında geliyor.

El Sadr, ABD'ye karşı sünnilerle işbirliği yapmıştı. El Sadr, 2004 yılında amerikan ordusunun yaptığı büyük felluce operasyonunda sünni araplarla aynı safta yer aldı.