BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

YÖK'ten rektör listesine ayar!

YÖK, İstanbul Üniversitesi'ndeki rektörlük seçimleri sonrası oluşan listeye müdahale etti. İlk sıradaki aday, Beştepe'ye ikinci olarak gönderildi.

Abone ol
YÖK Genel Kurulu, İstanbul Üniversitesi'ndeki rektörlük seçimleri sonucu oluşan sıralamaya müdahale etti. Seçimlerde en çok oyu alan Prof. Dr. Raşit Tükel ikinci sırada yer alırken ilk sıraya ise Prof. Dr. Mahmut Ak yerleştirildi. Listenin son sırasında ise Prof. Dr. Harun Cansız yer aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisine gönderilen listeden bir ismi rektör olarak atayacak.

Prof. Dr. Yunus Söylet'in AK Parti'den milletvekilliği için rektörlükten istifasıyla boşalan koltuk için İstanbul Üniversitesi'nde seçim yapıldı. Öğretim üyelerinin kullandığı oylar sonunda en çok oyu Prof. Dr. Raşit Tükel alırken, ikinci sırada Prof. Dr. Mahmut AK, üçüncü sırada ise Prof. Dr. Harun Cansız yer aldı.

YÖK'TEN LİSTE AYARI

YÖK'e gönderilen 6 kişilik listeden Genel Kurul, üç adayı elerken listede de düzenlemeye gitti. Rektör adaylarıyla görüşen Genel Kurul, yaptığı değerlendirme sonunda en çok oyu alan rektör adayı Prof. Dr. Raşit Tükel'i ikinci sıraya yerleştirdi. Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı gönderilen üç kişilik listenin ilk sırasında ise seçimlerde ikinci olarak çıkan Prof. Dr. Mahmut Ak yer aldı. L
 
YÖK’ten yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yollanan listede sırasıyla şu adaylar yer alıyor:
 
1. Prof. Dr. Mahmut Ak (Aldığı oy sayısı: 908)
2. Prof. Dr. Raşit Tükel  (Aldığı oy sayısı: 1202)
3. Prof. Dr. Harun Cansız (Aldığı oy sayısı: 382)
 
YÖK, gerekçeyi açıklamalı
 
Prof. Dr. Raşit Tükel (En fazla oyu almasına rağmen, ikinci sırada yer aldı): Baştan beri birinci olanın atanması gerektiğini ifade etmiştim. Şimdi de bunu yine kararlı biçimde ifade ediyoruz. Açık farkla en çok oyu almışken YÖK sıralmasında ikinci sıraya düşürülmesinin gerekçesi nedir? Hangi gerekçe ile ikinci sıraya yer alındığımın kamuoyuna açıklanmasını bekliyorum. YÖK bilim insanlarının iradesine karşı bu kararı hangi gerekçe ile aldı? Bunu kamuoyu ile paylaşmalı.
Üçüncü aşamayı bekliyoruz
 
Prof. Dr. Mahmut Ak (Seçimde ikinci, YÖK’te birinci sırada olan aday):

Şu an ikinci aşama tamamlandı. Üçüncü aşamayı bekliyoruz. Seçimler 3 aşamalı olarak gerçekleşiyor birinci aşamada aday adayları belirlendi ardından YÖK sıralama yaptı. Şimdi takdir Cumhurbaşkanı’nda.