BIST 9.066
DOLAR 32,38
EURO 34,97
ALTIN 2.325,77
HABER /  POLİTİKA

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukrayna'da konuşuyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ukrayna devlet başkanı Poroşenko ile basın mensuplarının sorularını yanıtlıyor.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna devlet başkanı Poroşenko ile basın mensuplarının sorularını yanıtlıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin (YDSK) dördüncü toplantısı vesilesiyle geldiği Ukrayna'nın başkenti Kiev'de, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile ortak basın toplantısı düzenliyor.

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

“Öncelikle sizleri şahsım ve heyetim adına en kalbi duygularla selamlıyorum. Bugün Devlet Başkanı değerli dostumla ikili görüşmelerimiz 3 saatlik bir süreci kapsayacak şekilde devam etti. 2011 yılında başlattığımız bu Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantıları’nın bu dördüncüsüydü. Biz içeride ikili görüşmemizi yaparken bakanlarımız da kendi aralarında görüşmelerini sürdürdüler. Türkiye dostu ve komşusu Ukrayna ile stratejik ortaklık ilişkisini daha da ilerletmeye hazırdır. Stratejik ortaklık demek iki ülkenin kritik durumlarda aynı şekilde paylaşım yapabilmesi demektir.

"UKRAYNA'NIN EGEMENLİĞİNE DESTEĞİMİZİ HER PLATFORMDA İFADE ETTİK"

Biz bu ortaklığın gereği neyse onu yapmanın gayreti içindeyiz ve bugün burada onun için bulunuyoruz. Kırım dahil Ukrayna’nın egemenliğine, toprak bütünlüğüne desteğimizi her platformda ifade ettik. Ukrayna’nın Avrupa kurumlarıyla ilişkilerini geliştirme isteğini meşru kabul ediyoruz ve bunu destekliyoruz. Ukrayna ile kriz kelimesinin bir arada anılması bizleri üzmektedir. En büyük arzumun bu zor zamanların bir an önce aşılması ve barışın sağlanmasıdır.”

"12 ŞUBAT MİNSK MUTABAKATINI DESTEKLİYORUZ"

Ukrayna’nın toprak bütünlüğü temelinde çözüm bulunmasını diliyoruz. Bu bağlamda 12 Şubat’ta Minsk’te imzalanan mutabakatı destekliyor ve önlemler paketinin bütüncül bir şekilde uygulanmasını temenni ediyoruz. Açılan bu fırsat penceresi sonuna kadar aralanmalıdır. Türkiye olarak tarihi ve kültürel bağlarımızın bulunduğu Kırım’da duruşlarından taviz vermeyen Kırım Tatar Türkleri’nin durumlarını izliyoruz. Kardeşlerimizin sorunlarını gündeme getirmeyi sürdüreceğiz. Değerli dostumun liderliğinde köklü reformlar gerçekleştirmek isteyen bir yönetimin olduğunu görüyoruz. Biz de stratejik ortağımıza elimizden gelen desteği vermeyi sürdüreceğiz.

"10 MİLYON DOLARI HİBE OLARAK VERECEĞİZ"
Bu noktada 50 milyon dolarlık bir kredinin Ukrayna’ya sağlanmasının onayını verdik. Ayrıca yerlerinden edilmiş kişiler için kullanılmak üzere 10 milyon dolarlık yardımı hibe olarak Ukrayna hükümetine sağlama kararı aldık. Komşuluğumuzun, stratejik ortaklığımızın gereği olan bu yardımlarımızın dostlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.

"ORTAK ANLAŞMA İMZALADIK"

Az önce görüşmelerimizin sonucu olarak bir ortak anlaşma imzaladık. Bu belgelerin ülkelerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Görüşmelerimizde ikili ticari ve ekonomik faaliyetler üzerinde hassasiyetle durduk. 2014 sonu itibariyle ticaret hacmimiz 6 milyar dolar seviyesine çıktı. Sayın Başkanla artık bir mutabakatı daha sağlayalım istedik. Bu rakamı 2017 sonu itibariyle 10, 2023 itibariyle 20 milyar dolarlık bir ticaret hacmine kavuşturalım.”