BIST 9.645
DOLAR 32,58
EURO 34,82
ALTIN 2.411,52
HABER /  EKONOMİ

Türkiye için kritik karar bu akşam çıkıyor!

Ekonomistler Türkiye için kredi derecelendirme kuruluşları arasında bu yıl ilk gözden geçirmeyi bu akşam yapacak olan Fitch'ten kredi notunda ve görünümünde herhangi bir değişiklik beklemiyor.

Abone ol

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) kararlarının ardından dengelenmeye çalışırken, hafta başından bu yana pozitif bir seyir izleyen yurtiçi piyasalar bugün açıklanacak Fitch Ratings'in değerlendirmesini bekliyor.

Piyasalarda gözler bugün uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in açıklayacağı Türkiye değerlendirme raporu üzerinde. Fitch'in Türkiye değerlendirmesinin piyasalar kapandıktan sonra açıklanması tahmin ediliyor.  

Fitch'in Türkiye notu yatırım seviyesinin en alt basamağı olan BBB- düzeyinde bulunurken, not görünümü ise "durağan" seviyesinde. Gelişmekte olan ülkelerden Hindistan, Endonezya, Brezilya ve Güney Afrika arasında Fitch Brezilya ve Güney Afrika'ya BBB notu verirken, bu ülkelerden Güney Afrika'nın görünümü ise negatif.

 fitch.jpg

Hafta başından bu yana Borsa İstanbul pay piyasalarında güçlü pozitif bir seyir izlenirken, Fed kararlarının ardından gözler haftanın son işlem gününde kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in bugün açıklaması beklenen Türkiye değerlendirmesine çevrildi.

Fed kararlarının ardından dolar/TL'nin 2,57 seviyesine kadar gerilemesinden bulduğu moralle dün güne hızlı yükselişle başlayan BIST 100 endeksi, dolar/TL'nin kayıplarının neredeyse tamamını telafi etmesine karşın yükseliş isteğini gün boyu sürdürdü. BIST 100 endeksi dün 82.000 puanın üzerini test ettikten sonra günü yüzde 2,48 artışla 81.922 puandan tamamladı. Dolar/TL bugün bankalararası piyasada güne 2,60 seviyesinden başlarken, analistler, Fitch’in Türiye değerlendirmesinin piyasalar kapandıktan sonra açıklanmasının beklendiğini, bu yüzden gün boyu sert dalgalı bir seyir izlenebileceğini tahmin ediyor.

fitch-ratings.20150320165234.jpg 

FITCH'TEN HERHANGİ BİR DEĞİŞİKLİK BEKLENİYOR MU?

Bigpara'nın yer verdiği ekonomist görüşlerine-analizlerine göre, Türkiye için kredi derecelendirme kuruluşları arasında bu yıl ilk gözden geçirmeyi bugün yapacak olan Fitch'ten kredi notunda ve görünümünde herhangi bir değişiklik beklemiyor. 2012 yılı kasım ayında Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkaran Fitch’in, bu yılın ilk gözden geçirmesini bugün piyasalar kapandıktan sonra açıklaması bekleniyor. En son değerlendirmesini geçen yıl ekim ayında yapan kuruluş, Türkiye'nin "BBB-" olan yatırım yapılabilir kredi notunda değişikliğe gitmemiş ve "durağan" olan görünümünü korumuştu.

Analistler, bugün veri takviminin zayıf olması nedeniyle fiyatlamalarda dengelenme sürecinin devam edeceğini belirterek, dolar endeksinin seyrinin takip edileceğini kaydediyor.

FITCH TÜRKİYE ANALİSTİNİN KRİTİK AÇIKLAMASI

Fitch’in Türkiye Analisti Rawkins, Mart ayı başından Financial Times’a bir röportaj vermişti. Seçimlerin kendisi değil ama seçimler sonrasındaki politik tablonun belirsizlik yarattığını belirtmişti. Başkanlık sisteminin siyasi riskleri artırabileceği yorumunda bulunmuştu. MB’ye karşı yapılan eleştirilerden bahsetmişti . Zirve sonrasındaki açıklamaları ne yönde değerlendirecekleri bu anlamda takip edilebilir. 

Türkiye ekonomisindeki yeniden dengelenme surecinin yapısal reformlar ile desteklenmesi gerekliliğinden bahsetmişti. Ancak bu şekilde verimlilik ve tasarruf artısının sağlanabileceği söylenmişti. Ancak bütün risklere rağmen Türkiye’nin görünümünün diğer büyük gelişmekte olan ülkeler ile karşlaştırıldığında (Rusya, Brezilya) o kadar olumsuz olmadığı da vurgulanmıştı.

FITCH'TEN KÖTÜ HABER GELİR Mİ?

Bugün gelecek olan açıklamaların genel havasının bu yönde olması beklenebilir . Ek olumlu / olumsuz yorumlar piyasa tarafından değerlendirilecektir. Ancak araya hafta sonunun girecek olmasının fiyat hareketlerinin etkisini azaltacağını söylemek lazım. Fitch’ten kötü haber beklenmiyor

Beste Naz Süllü, İntegral Menkul Değerler, Araştırma Uzmanı Fitch’in 3 Ekim 2014 tarihli not derecelendirmesinde Türkiye’nin uzun dönem yabancı ve yerli para cinsinden tahvil notlarını BBB- ve BBB olarak değerlendirirken, görünümü de ‘Durağan’da bırakmıştı. Fitch, Türkiye’nin notunu 2012’den beri yatırım yapılabilir seviyede koruyor. Bugün açıklanacak rapor ise muhtemelen ABD piyasalarının kapanışından sonra gelecektir.

Fitch’in son raporunda değindiği olumlu noktalara baktığımızda;

*Cari İşlemler Dengesindeki açığın düşmeye devam ediyor olması

*Finans dışı sektörlerin ihtiyatlı politika duruşu gereğince kredi büyümesinin yavaşlıyor olması

*Dış Borç/ GSYH oranı %31 düzeyinde bulunması ve kamu borcunun/GSYH oranın düşüyor olması şoklara karşı dayanıklılık sağlıyor.

Yapısal reformların tasarrufları artıracağı ve daha fazla yabancı sermayeyi çekeceği raporda geçen metinler arasında yer alıyor.

Olumsuz Değerlendirilen Noktalara Bakıldığında;

*Yabancı sermaye girişleri azalsa da durmadı fakat buna rağmen yaşanan politik ve jeopoltik risklerin sermaye girişlerini olumsuz yönde etkilediğine değinilmiş.

*Enflasyon ve çekirdek göstergelerin, TCMB’nin %5 hedefinden oldukça uzağında.

*TCMB’nin genişlemeci politikalar ışığında hükümet tarafından baskı görüyor olması

*Avrupa Bölgesi ekonomisinin duraksama yaşıyor olması, Irak ve Rusya’da yaşanan jeopolitik gelişmeler nedeniyle büyümede çoğunluk paya sahip ihracat dinamizminin azalmasının, büyüme rakamlarını da yavaşlatma olasılığı

*Ülkenin büyüme dinamizmini tutan özel sektör yatırımlarının yavaşlaması *Kısa vadeli sermaye girişlerinin düşmesi olarak sıralanıyor.