BIST 10.046
DOLAR 32,27
EURO 34,63
ALTIN 2.418,66
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Yoksulun malı siyasinin çenesini yordu

Kılıçdaroğlu, önceki gün yaklaşık 12 milyar liraya projeyi finanse edeceklerini söyledi. Ali Babacan, Kılıçdaroğlu'nu hesap bilmemekle suçladı.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, önceki gün yaklaşık 12 milyar liraya projeyi finanse edeceklerini söyledi. Projenin detayları anlatılırken hane başına aylık 600 lira ile 1.250 lira arasında Aile Sigortası yardımı yapılacağı belirtildi. Ancak Aile Sigortası, yoksulluk sınırının altında olan mevcut gelirin çocuk sayısına göre değişen yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasını hedeflediği için yardım tutarı en az değil ortalama 600 lira olacak ve 6 çocuklu bir aile için 1.250 lirayı bulabilecekti.

Ancak dün Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 12 milyon 751 bin ailenin yaklaşık 3 milyon haneye karşılık geldiğini ve 600 liradan hesaplandığında yılda 12 değil 24 milyar lira gerektiğini belirterek, CHP'yi ilkokul düzeyinde bile hesap bilmemekle suçladı.

Halbuki yardımen az 600 lira değil mevcut gelire göre farkın tamamlanması olacağından, bazı ailelere 150, bazılarına da örneğin 350 lira olabilecekti. Ancak CHP üstü kapalı açıklayınca, Babacan, fırsatı kaçırmadı. Üstelik Kılıçdaroğlu dün de şu ifadeyi kullandı: "Sizin banka hesabınıza en az 600 lira yatırıp sizi bu toplumda onurlu bir birey, onurlu bir kişi haline getirecek olan da CHP'dir, bunu da unutmayın" Kılıçdaroğlu, Babacan'ın ifadeleri sorulunca, soruya başka sorularla cevap verdi.

'3'üncü sınıf matematiği ile hesaplanır'

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Kılıçdaroğlu'nun ''Türkiye'de 12 milyon 700 bin yoksul bulunduğunu, 600 ya da bin 250 lira aylık ödeme yapılacağını bunun toplam maliyetinin de 12 milyar lira civarında olacağını'' söylediğini hatırlattı. Babacan, ''İlkokul üçüncü sınıf matematiği becerisine sahip herkese şu hesabı yaptırabilirsiniz. 12 milyon 700 bin yoksulu ailedeki kişi sayısına bölün. Mesala 12'yi dörde bölün. Eder 3 milyon aile. 3 milyon aileyi ayda 600 lirayla çarpın, daha sonra 12 ayla çarpın. Hesabını yaptığınızda yaklaşık 24 milyar gibi bir rakam tutuyor" dedi.

MATEMATİK TUTMUYOR

"Ya yanlış çarpma bölme yapılıyor, ya da 12 milyon yoksul yok Türkiye'de" diyen Babacan şöyle devam etti: "Ya da 12 milyon yoksul varsa bile bunun tamamına değil, çok daha az sayıda vatandaşa ödeme yapılacak gibi görülüyor. Nereden baksanız matematik tutmuyor.'' Babacan, ''Ortalama 600 lira ise 24 milyar lira ediyor. 'Bu kadar yoksul var' deyip de ya daha çok daha az sayıdaki kişiye bu parayı vermeyi düşünüyorlar ya da hesap bilmiyorlar. İkisinden birisi'' dedi.

'Hesap biliyor mu kuşkum var'

Aile Sigortası kapsamında yoksul ailelerde kadınların banka hesabına 600 ile 1200 TL arasında yardım yapılacağını dün tekrarlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Hesabımızı kitabımızı çok iyi biliyoruz. Bürokrasiyi ortadan kaldırıyoruz. Yoksulluğun kader olmadığını size söyleyen de CHP'dir unutmayın. Sizin banka hesabınıza en az 600 lira yatırıp sizi bu toplumda onurlu bir birey, onurlu bir kişi haline getirecek olan da CHP'dir, bunu da unutmayın. Projeyi açıkladık panik içindeler" diye konuştu.

YOKSUL SAYISI 818 BİN ARTTI

Kılıçdaroğlu, Babacan'ın cevabı hatırlatılınca şu cevabı verdi: ''Sayın Babacan hesap biliyor mu? Gerçekten kuşkularım var. Hesap bilen adama sormak lazım, bu cari açık, bu işsizlik nedir diye? Sormak lazım, devri iktidarınızda yoksul sayısı 1 yılda 818 bin kişi arttı. Sormak lazım, yüzde 4 kalkınma hızıyla bu işsizlik nasıl çözülür?" CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak da Babacan'a cevap vererek "hesap bilmiyorlar" ifadesi için "Komedi" dedi. Öztrak, Aile Sigortası yardımının mevcut gelire göre değişeceğine dikkat çekti.