BIST 10.274
DOLAR 32,26
EURO 34,70
ALTIN 2.400,45
HABER /  GÜNCEL

PKK'lılar değişen yasadan faydalandı

Ömür boyu hapis cezasına çarptırılan 2 PKK'lı tahliye oldu

Abone ol

Tutukluluk süresini kısıtlayan Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) 102. Maddesi'nin yürürlüğe girmesine 5 saat kala ömür boyu hapis cezasına çarptırılan 2 PKK'lı 1,5 ay gecikmeli olarak tahliye oldu

102. MADDE'DEN YARARLANDILAR

Diyarbakır'da 1999 yılında PKK'nın şehir yapılanmasında yer aldıkları iddiasıyla tutuklu yargılanan Süleyman Kaya ve Faruk Menekşe, terör örgütü üyeleri için tutukluluk süresini 10 yıla kadar kısıtlayan CMK'nın 102. Maddesi'nin yürürlüğe girmesine 5 saat kala yargılandıkları Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. 12 yıldan bu yana Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulanan Menekşe ve Kaya'nın avukatlarının Yargıtay'a yaptığı itiraz başvurusunu kabul etti. Dosyayı inceleyen Yargıtay, sanıkların 10 yıl tutukluluk süresini doldurdukları için değiştirilen yasadan faydalanmasına karar vererek, tutuklu 2 PKK'lının tahliyesine karar verdi. Askerlik sorunu olan Faruk Menekşe ve Süleyman Kaya, bir günlük özel izinin ardından vatani görevlerini yapmak için Askerlik Şubesine teslim olacak.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Yargıtay'ın 2009'da bazı tanıkların dinlenmeden kararın verildiği eleştirisi üzerine dava 30 Aralık 2010 günü görülmeye başlandı. Süleyman Kaya ve Faruk Menekşe raporlu olmaları nedeniyle duruşmaya gelmezken, sanık avukatları "Davayı yeni aldık ve bu yüzden 18 klasörden oluşan dosyayı okuyamadık" diyerek ek süre istemişti. Ancak avukatların talebi ve sanıkların raporlu olmasını dikkate almayan mahkeme başkanının telefonla cezaevini arayarak sanıkların duruşmaya zorla getirilmesi talimatını verdiği iddia edilmişti. Mahkeme, tutuklu sanıklar Kaya ve Menekşe ile tutuksuz sanıklar Niyazi Kelekçiler ve Mehmet Pirinç'i ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırdı. Aynı davada yargılanan 11 sanığa ise örgüt üyesi olmak suçundan 6 yıl ile 25 yıl arasında değişen hapis cezaları verilmişti.