BIST 9.463
DOLAR 32,60
EURO 34,81
ALTIN 2.490,81
HABER /  DÜNYA

Yıldırım’dan Ankaralılara müjde

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kızılay-Çayyolu ve Sincan-Batıkent metrolarının Temmuz ayında Ankara’da olacağın...

Abone ol

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kızılay-Çayyolu ve Sincan-Batıkent metrolarının Temmuz ayında Ankara’da olacağını ve deneme sürüşlerinin başlayacağını bildirdi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kemah Koçkar Köyü Derneği’nin düzenlediği kahvaltı öncesi gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, Gezi Parkı olaylarında sosyal medyada provokasyon yapıldığı ve bu çerçevede Twitter ve Facebook yetkilileriyle bir görüşmenin yapılıp yapılmadığını’ sorması üzerine Yıldırım, "Sosyal medyada çok büyük kitleler birbirleriyle haberleşebiliyorlar. Yani, bilişim yollarını en iyi şekilde kullanıyorlar. Bu imkanı son 10 yılda çok geliştirdik ve Türkiye sosyal medyayı kullanmakta ilk 5 arasına girdi ama biz bunu geliştirirken amacımız bu mecrayı düzgün kullanmak. Başkalarını mağdur etmek, buradan suça teşvik etmek veya yasalara göre suç olacak konuları bu mecranın bir aracı haline getirmeyi hiç ama hiç düşünmedik" dedi.
Gezi olaylarında bu tür sorunların yaşandığını belirten Yıldırım, gerekli temasların yapıldığını ifade etti. Yapılan görüşmelerde sosyal medya yetkililerinin bir kısmının olumlu yaklaştığını ama Twitter’ın bu konuda işbirliğine yanaşmadığını bildiren Yıldırım, "Bu, önemli bir gelişme. Eğer bu ülkede faaliyet gösteriyorsanız bu ülkenin yasalarına göre suç teşkil edilen konularda yargıyla, kolluk kuvvetleriyle işbirliği yapmanız gerek. En doğal taleptir, bütün ülkelerde bu böyle işler. Eğer, bu ülke sınırlarında suç işlenmişse bunun gerçek hayatta veya sanal ortamda olması sonucu değiştirmez. Suç, her yerde suçtur. O yüzden burada ciddi anlamda bir rahatsızlık olduğunu gördük. Yapılması gereken, sosyal medyanın sesini kısmak değil. Bu, hiçbir zaman düşünülmeyecek bir yöntemdir. Tabiatına da aykırıdır" diye konuştu.
Türkiye’nin kritik altyapılarına da saldırıların yapıldığını hatırlatan Yıldırım, altyapıların korunmasının ülke güvenliği kadar önemli olduğunun görüldüğünü dile getirdi. Bu konudaki tedbirlerin artırıldığına dikkati çeken Yıldırım, açıklamasında şunları kaydetti:
"Nedir bu tedbirler, internet değişim noktalarının Türkiye’de yaygınlaştırılması çok önemli. Yani bizim bilgilerimizin başka ülkeleri dolaşarak Türkiye’ye gelmesi bizim hem bilgi güvenliği hem bilişim altyapımız açısından çok önemli bir zafiyet olduğu ortaya çıktı. Bu konuda yoğun çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca, USOM diye tabir ettiğimiz Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi kuruldu. Balköpüğü denen bir program devreye alındı. Bu şekilde saldırıların takibi yapılacak ve müdahale edilecek. Dolayısıyla, biz normal hayatın akışını aksatacak hiçbir olayın yaşanmamasını ve vatandaşın mağdur olmaması için tedbir alan 7 gün 24 saat nöbet tutan, siber saldırıları izleyen bir ekibimiz var. Bu tehdit gelip geçici değil, dolayısıyla bu süreklilik arz eden bir iştir."
Sosyal medyada yapılan yanlışlar bakımından gerekli uyarıların yapıldığını söyleyen Yıldırım, "Facebook uzun zamandan beri Türk makamları ile uyumlu bir çalışma içerisinde ama Twitter’da da herhalde bu yapı oluşacaktır çünkü aksi halde sürdürülebilir bir şey değil" dedi.
Yıldırım, otobüs ve firmaların çocuklar için yüzde 30 indirime gitmesi ve bu konuda yaşanan sorunlara ilişkin, "Zaman zaman şikayetler alıyoruz, Bakanlığımızın çıkardığı indirimli taşıma uygulamasına riayet etmeyen firmalar olduğu doğru. Bunlar için gerekli işlemler yapılıyor" ifadelerini kullandı.
Bakan Yıldırım, Kızılay-Çayyolu ve Sincan-Batıkent metrolarının Temmuz ayında Ankara’da olacağını ve deneme sürüşlerinin başlayacağını bildirdi.
(İHA)