BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Yıldırım çarpanlara neler oluyor?

Tek bir yıldırım bile milyar voltluk enerji yayıyor. Bu da çapttığı kişinin kalbini durdurduğu gibi iç organlarını bile yakıyor.

Abone ol

Yaz aylarında meydana gelen fırtınalar genellikle gök gürültüsünü, şimşek ve yıldırımları peşisıra getiriyor. Her yıl yıldırım çarpması sonucu, az sayıda da olsa, ölenler oluyor.

Peki yıldırım çarpmasına rağmen hayatta kalabilenler neler yaşıyor?

Şimşek, bir bulutun tabanı ile yeryüzü arasında ya da iki bulut arasında veya bir bulut içinde elektrik boşalırken oluşan kırık çizgiler biçimindeki geçici ışıklara verilen isim. Yıldırım ise, gökyüzü ile yeryüzü arasındaki elektrik boşalması olarak tanımlanıyor.

MİLYAR VOLTLUK ELEKTRİK İÇ ORGANLARI
BİLE YAKABİLİYOR

Çok basit bir ifadeyle, tek bir yıldırım bile bir milyar voltluk elektrik taşıyabiliyor ve bir insanın kalbini durdurabileceği gibi, iç organlarını yakabiliyor.

İngiltere'de her yıl ortalama üç kişi yıldırım çarpmasından ölüyor. ABD'de yıldırımdan ölenlerin sayısı azalmakla birlikte, hala yılda 30 civarında. Ölenlerin % 85'inden fazlası erkek.

Bunun da nedeni erkeklerin daha çok dışarda bulunması. En büyük tehlike altındakiler de, büyük olasılıkla, sığınabilecekleri bir yerden uzakta ve açık alanda spor yapan golf oyuncuları.

Peki yıldırım çarpan ve hayatta kalabilen bir insanın daha sonraki hayatı nasıl oluyor?
yildirim-çarpmasi.jpgYıldırım isabet eden insanlarda, elektrik akımının izleri vücuda böyle çıkıyor

yildirim-çarpmasin-diye-ne-yapmali.jpgDAMARLARI ÇATLATTIĞI İÇİN BÖYLE GÖRÜNÜYOR

"Yıldırım ağacı" ya da "yıldırım çiçeği" diye bilinen bu girift, eğrelti otu benzeri çizgiler, kılcal damarların çatlamasıyla oluşuyor.

Bu izler yıldırım çarptıktan sonraki birkaç saat içinde, vücudun daha çok üst kısmında oluşuyor ve birkaç gün içinde kayboluyor.

Bazı vakalarda ise yıldırım çarpması iç organlarda kalıcı hasar oluşturduğu gibi vücutta delikler de açabiliyor.

ÜÇ TÜR YILDIRIM ÇARPMASI OLUYOR

İnsanların hedef olduğu üç tür yıldırım çarpması görülüyor. Doğrudan çarpma, insana isabet eden ve vücuttan geçerek toprağa ulaşan elektrik akımı.

Yandan çarpma, yıldırımın bir başka nesneye isabet edip zıplayarak insan vücuduna geçmesiyle oluşuyor.

Topraktan geçen yıldırımsa, önce toprağa vuran, sonra toprakta ilerlerken insan vücudunu da vuran tür.

İnsanlar çoğunlukla bir fırtına koptuğunda açıkta bulunmanın tehlikelerinin farkında ama, fırtına kopmadan önce ya da bitmiş gibi göründüğü sırada, tehlike bulunduğuna işaret ediliyor.