BIST 10.471
DOLAR 32,81
EURO 35,24
ALTIN 2.448,42
HABER /  DÜNYA

Yıkımın yıl dönümünde konferans düzenlendi

12 Kasım Düzce Depreminin 14. yıl dönümünde İtalya ve Türkiye’de Afet Yönetimi Konferansı düzenlendi. <br/>Düzce Pelemir Otel’de yapılan Doğ...

Abone ol

12 Kasım Düzce Depreminin 14. yıl dönümünde İtalya ve Türkiye’de Afet Yönetimi Konferansı düzenlendi.
Düzce Pelemir Otel’de yapılan Doğu Marmara’da Afet Yönetimi yenilik transferi projesi “İtalya ve Türkiye’de Afet Yönetimi Konferansına Düzce Valisi Ali İhsan Su, Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram başta olmak üzere geniş katılımla yapıldı. Konferans depremde hayatlarını kaybedenlerin anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı.
Konferansta açılış konuşmasını yapan Düzce İl Afet Acil Durum Müdürü Ali Kartal, “Doğu Marmara Bölgesi başta deprem olmak üzere, büyük trafik kazaları, büyük yangınlar gibi felaketlerle karşılaşılabilecek bir bölge. Bu nedenle Doğu Marmara Afet Yönetimi Projesi hazırlanmıştır” dedi. Kartal, hazırlanan projenin diğer bölgelere de örnek olacak bir proje olduğunu söyledi.
Düzce Valisi Ali İhsan Su ise, deprem kuşağında olan bir il için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini anlattı. Hz. Adem (AS)’den bu yana her zaman afet olduğunu anlatan Kartal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunların bir kısmı doğal afetler dediğimiz bizim inisiyatifimizde olmayan afetler. Bir kısmı da kendi dikkatsizliğimizden meydana gelen afetlerdir. Büyük yangınlar olur zaman zaman bunlar bizim kendi insanoğlunun dikkatsizliğinden ihmalkarlığından meydana gelmiştir. Doğal afetlerde bundan önce afet oluyordu yara sarılıyordu. Ama artık günümüzde bu konsept değil önemli olan öncelikle afet olmadan önce afete hazırlıklı olmak. Tüm dünyada da ülkemizde de önceliğimiz afet olmadan önce hazırlıklı olmak. O yüzden çalışmaların amacı bu. 1999 depreminin bize verdiği önemli dersler var. Önceden felaketlere hazırlıklı olmak. Bu bilinci taze tutmak gerekiyor.”
1999’da Düzce’nin büyük yara aldığına işaret eden Vali Su, sözlerine şöyle devam etti; “Düzce’de depremde kaybettiklerimizi üst üste koyduğumuz zaman büyük bir depremi yaşamış ve acılarını hissetmiş. Bugün geldiğimiz noktada Düzce, depremin bütün yaralarını sarmış ve bugün gerçekten yaşanabilir güzel bir kent halinde. 16 bin civarında kamu eliyle konut yapılmıştır. İşyerleri yapılmıştır. İlimize yapılan alt yapı ve üst yapı yatırımları ile Düzce gerçekten depremin oluşturduğu yaraların hepsini sarmış geleceğe güvenle bakan bir il haline gelmiştir. Yatırımlar devam ediyor. Bunlar yapılıyor ama her an için depreme devlet olarak ta, vatandaş olarak ta hazırlıklı olmak zorundayız.”
Vali Su, son olarak vatandaşlara, "binalarının risk analizlerini yaptırsınlar" önerisinde bulundu.
Konuşmaların ardından konferansa geçildi. İki oturum halinde yapılan konferansta İtalya’da afet yönetimi, Türkiye’de afet yönetimi konuşuldu. Konferans sonunda katılımcılara sertifika verildi.
(İHA)