BIST 10.260
DOLAR 32,35
EURO 34,79
ALTIN 2.393,58
HABER /  GÜNCEL

Yeşildallı oldu Hawarê Xas

Demokratik açılımın Diyarbakır'da hayata geçti. Bazı köylerin eski isimleri tabeladaki yerini aldı..

Abone ol

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Kürtçe, Ermenice ve Osmanlıca isimlerin köy girişindeki tabelalara yazılması yönündeki İl Genel Meclisi kararını uygulamaya koydu.

Yeşildallı köyünün Kürtçe ismi 'Hawarê Xas' da tabelada yerini aldı. Uygulamaya sevinen köylüler, "Türkçe bilmeyenlerimiz artık şaşırmaz." dedi.

TÜRKÇE İSMİNİN YANINDA KÜRTÇESİ PARANTEZ İÇİNDE

Diyarbakır İl Genel Meclisi'nin kararı, köylerin Türkçe isminin yanı sıra Kürtçesinin de parantez içinde tabelada yer almasını öngörüyor. Büyükşehir belediyesinin makine atölyesinde hazırlanan yeni tabelalarda Türkçenin yanında Kürtçe alfabeye göre yazılmış yerel isimler de yazıldı. Bunlardan biri de merkeze bağlı Yeşildallı.

Köylüler, her ne kadar ismin 'Xas Hawar' olduğunda ısrar etse de belediye, tabelaya 'Hawarê Xas' şeklinde yazmış. Köyün en yaşlılarından Arafat dede, "Ben Türkçe falan bilmem. Köyümüzün ismi Xas Hawar'dır." diyor.

GÜZEL BİR ŞEY

Halil Karadaş da tabelaya Kürtçe isminin yazılmasını "Güzel, böyle daha iyi oldu. Türkçe bilmeyen artık şaşırmazlar. Teşekkür ederim." ifadesini kullandı. Köy gençlerinden Orhan Karadaş ise "Çok muhteşem, çok güzel bir şey. Çünkü kimse Türkçe ismini fazla bilmiyor. Bu nedenle iyi oldu." sözleriyle değişikliğe sevindiğini söyledi.

Diyarbakır'da İl Genel Meclisi'nin Türkçenin yanı sıra tabelalara Kürtçe isimlerinin yazılması kararı daha önce davalık olmuştu. Değişikliğin sadece İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla olabileceğini bildiren Diyarbakır Valiliği kararın yürürlüğe girmesini onaylamamıştı. İl Genel Meclis'i kararın isim değiştirme olmadığını, sadece Türkçenin yayında Kürtçe isminin yer aldığını savunarak Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurmuştu. Mahkeme, Kürtçe isimlerin yazılmasına onay vermemişti.