BIST 10.269
DOLAR 32,35
EURO 34,79
ALTIN 2.393,73
HABER /  GÜNCEL

3 bin eczane kapanma riski altında

Yeni ilaç fiyat kararnamesi 3 bin eczanenin kapısına kilit vurulmasına neden olacak. Eczacılar sorunun çözümü için iki öneri sundu.

Abone ol

İNTERNETHABER

ANKARA-
SGK’nın uygulamaları nedeniyle sık sık hükümetle karşı karşıya gelen Eczacılar yeniden hareketlendi. Bu kez konu 4 Aralık’ta yürürlüğe girecek olan yeni ilaç fiyat kararnamesi. SGK 3 bin 115 ilacın fiyatını düşürmeye hazırlanıyor. Eczacılar fiyatların düşürülmesine karşı değil ama özellikle köy, kasaba ve semtlerdeki 3 bin kadar küçük eczanenin kapanmasına yol açacak bu karar karşısında eczanelerin korunmasını istiyor.

Türk Eczacılar Birliği Genel Sekreteri Özgür Özel’in verdiği bilgiye göre, 4 Aralık’ta 3 bin 115 ilacın fiyatı düşürülecek. Bu karar eczane cirolarının da yüzde 25 azalmasına neden olacak. 3 bin lira kar eden bir eczanenin karı yeni fiyatlarla 2 bin liraya inecek. 40 bin liranın altında ciro yapan eczane bu durumda giderleri çıkarıldığında neredeyse asgari ücret civarında kazanç elde edecek. Bu karar köy, kasaba ve semtlerde bulunan yaklaşık 7 bin eczanenin giderlerini karşılayamaz duruma gelmesi nedeniyle kapanmasını sağlayacak. Tek eczane bulunan bir çok köy kasaba da eczanesiz kalacak.

Özel hazırlanan ilaç fiyat kararnamesinin geri alınmasını istemediklerini, ancak küçük eczacıları koruyacak düzenlemeler yapılmasını istedi. Özel, “Tasarrufa tamam ama bu eczanelerde ölmemeli. Bu ciro ve karlılıkla bu iş yapılamaz. Pek çok eczane kapanır” dedi.

ECZACILARIN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile 60 günde 11 kez görüşme rekoru kırdıklarını anlatan Özel sorunu çözümü için önerilerini ise şöyle sıraladı:
- Küçük eczanelerin karlılığını arttırmak için reçete başına diğer ülkelerde olduğu gibi sabit bir ödeme yapılmalı. 500 reçete yapana 2 lira, üstünde yapana 50 kuruş gibi. Bu ilaç fiyatından bağımsız olsun. Meslek hakkı olarak bu ödeme yapılsın. Burada sınır 50 milyar altında ciro yapanlara ciddi destek üstünde yapanlara daha sembolik bir destek şeklinde olabilir. Bu destek küçük eczanelerin sabit giderlerini karşılamalarına katkı yapar.
- Eczacılara göre olmazsa olmazlardan biri de fiyat kararnamesinden sonra eczanelerin stok zararının karşılanması. Eğer bu karşılanmazsa Eczacılar rafları boşaltacak zarara uğramamak için binlerce ilacı depolara iade edecek.

BAŞBAKAN’A DİZİYLE ULAŞTILAR

Özel, Bakan Akdağ’ın taleplerine olumlu baktığını, ancak Maliye’nin iknası için Bakan Akdağ’ın kendilerini sorumlu tuttuğunu söyledi. Konuyla ilgili hazırladıkları reklam filminin televizyonlarda yayınlandığını anlatan Özel, “Başbakan Bu Kalp Seni Unutur mu dizisini izliyormuş. Eşi Emine Hanım Özel Kalem’i arayıp Salı günleri saat 22.30’da Başbakanı mutlaka eve yetiştirin diyormuş. Bizim reklam filmi izledikleri dizinin arasında da yayınlandı. Umarım Başbakana da böyle ulaşmışızdır” dedi.