BIST 10.046
DOLAR 32,52
EURO 34,76
ALTIN 2.403,65
HABER /  GÜNCEL

Yeşil Kartlılar bu habere dikkat!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer Yeşil kart sahiplerine yeni sistemi açıkladı. İşte o sistem

Abone ol

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Türkiye'deki Yeşil Kart'ın insanlara rahat bir sağlık hizmeti sunduğunu belirterek, şöyle devam etti:

''Bu nedenle Yeşil Kartlılar sosyal güvenlik sistemine tabi olarak çalışmayı reddediyorlar. Pek çok Yeşil Kart sahibi eğer iş bulmuşsa kayıt dışı çalışmayı şart koşuyor. 2009 yılında kriz nedeniyle biz insanlarımız evlerine ekmek götürsün diye toplum yararına çalışma programları başlatmıştık. Onun için de 2009 ve 2010 yılında toplam 120 bin kişiye geçici de olsa iş vermeyi planlamıştık, çalışacak insan bulamadık kriz döneminde. Birinci yıl 46 bin kişide kaldık, ikinci yıl 44 bin kişide kaldık. Böyle olunca biz Yeşil Kartta yeni bir düzenleme yapma ihtiyacı hissettik. Torba Kanunda Yeşil Kartlılarla ilgili düzenleme yapıyoruz. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu ve Genel Müdürlüğü, vakıflarındaki bütün personeli eğittik. Onların her birini adeta İŞKUR ofisi gibi de kullanacağız.

Yeşil Kart sahipleri kartlarını vize ettirmeye geldiklerinde sağlık ve fizik itibariyle çalışabilir durumdaysa İŞKUR'a işsiz olarak kaydedecekler. Onlara 3 kez iş teklif edeceğiz. Teklif ettiğimiz işten birini kabul eder ve başlarsa Yeşil Kartını askıya alacağız ve çalıştığı sürece kayıt altında kalmasını ve sosyal güvenlik sitemine dahil olmasını temin etmek için uğraşacağız. Eğer teklif ettiğimiz 3 işten birini kabul edip çalışmazsa, bunun yeşil kartını iptal edeceğiz. Çünkü, kayıt dışılığı önlemek gerçekten ciddi bir irade ve önemli bir denetimi beraberinde getiriyor. Kayıt dışılığı önleyerek kaynak yaratmayı planlayanlara bizim nasıl kaynak yarattığımızı, onların önerdiği modelin nasıl kaynak yaratmaya mani olacağını anlatalım lütfen.''