BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

YSK'nın kararı gurbetçiyi üzecek!

Yüksek Seçim Kurulu yurtdışındaki seçmenlerin yalnızca gümrük kapılarında oy kullanabileceklerini açıkladı.

Abone ol

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), yurtdışındaki seçmenlerin 12 Haziran seçimlerinde sadece gümrük kapılarında oy kullanabileceklerini açıkladı.

Gurbetçilerin bulundukları ülkelerde sandık kurulması ve elektronik oylama yöntemlerinin ise bir sonraki seçimlere kaldığını belirtti. Kurul, bu konuda çalışmalara başlanılmasını istedi. Hükümet, konsolosluklara sandık konulması için harekete geçmiş, Almanya'dan da olumlu cevap almıştı.Hükümet, bu seçimlerde konsolosluklara konulacak sandıklarda oy kullanılabilmesi için yoğun bir çalışma başlatmıştı. Yurtdışındaki Türklerden sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik, Alman Federal İçişleri Bakanlığı'na bu talebi iletmişti. Almanya'dan da olumlu cevap gelmişti.

BAKAN AÇIKLADI

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, "Almanya, konsolosluklarda oy kullandırmamaya yönelik rezervini kaldırmış durumda. Hükümet de bunu YSK'ya iletti. YSK bütün faktörleri göz önüne alarak kararını verecek" demişti. Hükümetin talebini görüşen YSK'dan ise onay çıkmadı. YSK'nın konuya ilişkin kararı, dün Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Kararda, bu yıl yapılacak milletvekili genel seçimleri için yaklaşan seçim tarihi ve koşullar değerlendirildiğinde, yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlere sandıkta veya elektronik oylama yöntemiyle oy kullandırmanın, seçim tarihi göz önüne alınarak teknik altyapı hazırlıklarının tamamlanabilmesinin süre yönünden imkânsız olduğu belirtildi. Son gelen bilgiler ışığında belirsizliklerin sürdüğü ifade edilen kararda şöyle devam edildi:

"Seçim takviminin bu belirsizliklere göre oluşturulamayacağı, süre yetersizliği dikkate alındığında, bu seçimler için gümrük kapılarında oy kullanmalarının gerektiğine, 298 sayılı kanunun 94/A maddesinde yer alan yurtdışı seçmenlerin sandıkta oy kullanma ve elektronik oylama yöntemlerinin ileriki seçimlerde uygulanabilmesi için mevcut komisyonca çalışmalara hemen başlanılmasına karar verildi."