BIST 10.644
DOLAR 32,23
EURO 35,11
ALTIN 2.518,82
HABER /  GÜNCEL

Yeni yasa muhabirleri vurdu

Akşam yazarı Yalçın Pekşen, yeni Basın Yasası'nı değerlendirdi. Yeni yasanın özelliklerini sıralayan Pekşen, muhabirlerin yaşayacağı sıkıntıyı kaleme alıyor.

Abone ol

Akşam Gazetesi yazarı Yalçın Pekşen, Meclis'te onaylanan Basın Yasası'ndaki değişiklikleri başlıklı yazısında değerlendirdi.

Pekşen yeni yasayla muhabirin yaşayacakları şöyle kaleme alıyor:

"Muhabir yazısını yazarken kazandığı parayı cezayı ödemek için bir kenara ayıracak. Hatta 150 milyara kadar varan para cezalarını, maaşıyla karşılayamayacağı için, habercilik dışında ek işler de yapmak zorunda kalacak. "

İşte Yalçın Pekşen'in yazısı:

Basın Yasası'na göre haber denemeleri...

Yeni Basın Yasası 5187 sayı ile Meclis'ten geçti. Cumhurbaşkanı onaylarsa yürürlüğe girecek.

Yasanın işlemeye başlamasından sonra gazetecilik çok kolaylaşacak gibi görünüyor; çünkü haber yazmaya pek gerek kalmayacak.

Muhabir haberi bulunca dosyasına koyacak. Haberden kimsenin haberi olmamasına dikkat edecek. Mizah yaptığımı sanmayın; İşte +*bYasa'nın 18. maddesi:

'Hazırlık soruşturmasının başlamasından, takipsizlik kararı verilmesine veya kamu davasının açılmasına kadar geçen süre içerisinde, Cumhuriyet savcısı, hakim ve mahkeme işlemlerinin ve soruşturma ile ilgili diğer belgelerin içeriğini yayımlayan kimse, 2 milyar liradan az olmamak üzere, 50 milyar liraya kadar ağır para cezası ile cezalandırılır.'

19. Madde:

'Dava kesin kararla sonuçlanana kadar, bu dava ile ilgili hakim ve mahkeme işlemleri hakkında bilgi veren kimse, hapis ve para cezası ile cezalandırılır.'

Diyelim ki, aklı başında her Türk vatandaşı gibi, bir vatandaşımız daha yolsuzluk yaptı. Kendisinden başka kimsenin haberi olmayacak. Eğer olursa -ki bu bir gazeteci tarafından yazılmış olduğunu gösterir- haberi yazan kimse için ağır para cezası ve ağır hapis cezası uygulanacak.

Hele dava henüz açılmadıysa, dava açılmadığı için yolsuzluk sanığı özgürce dolaşırken, gazeteciye hapis veya para cezası verilecek.

* * *

Muhabir yazısını yazarken kazandığı parayı cezayı ödemek için bir kenara ayıracak. Hatta 150 milyara kadar varan para cezalarını, maaşıyla karşılayamayacağı için, habercilik dışında ek işler de yapmak zorunda kalacak.

Bir muhabir eğer sabah haber kovalıyorsa, akşam polisler ve savcılar tarafından kovalanacak.

Basın Yasası her şeyi düşünmüş. Haber olmayınca gazeteler ne yayınlayacak ?

İşte çözümü:

Bol bol düzeltme yazıları konacak.

Düzeltme yazıları konusunda herhangi bir engel söz konusu değil.

'Düzeltme, günlük süreli yayınlarda yazının alındığı tarihten itibaren en geç 3 gün içinde, yer aldığı sayfa ve sütunda aynı puntolarla yayımlanır.'

* * *

Haber yayınlamayacağı için satış yapamayan gazetelerin ilan gelirlerinden mahrum olmaması için de yeni Basın Yasası bazı ekonomik önlemler almış. İşte maddesi: 'Düzeltme ve cevap, masraflar yayın sahibi tarafından karşılanmak üzere, tirajı yüzbinin üzerinde olan iki gazetede ilan şeklinde yayımlanır.'

Bütün bunlar sonucunda ortada yolsuzluk haberi kalmayacak. En büyük yolsuzluk, yolsuzluk haberi yazmak olacak. Büyük olasılıkla bu haberler de yolsuzluk sayılacağı için hazırlık soruşturmasından, takipsizlik kararı verilene ve dava kesin sonuçlanana kadar yayımlanamayacak.

Yasanın bir de iyi tarafı var; haberi açıklamamaya zorlanan gazeteci, haber kaynağını açıklamaya zorlanamayacak.

Yazı: Yalçın Pekşen
Kaynak: