BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,91
ALTIN 2.431,77
HABER /  GÜNCEL

Yeni vergiler yolda

Maliye, Orta Vadeli Mali Plan’daki tahminlerini revize etti. Yeni vergi sinyali geldi.

Abone ol

Maliye, Orta Vadeli Mali Plan"daki tahminlerini revize etti. Ekonomi çevreleri, plandaki gelir artışlarının kaynağının net olarak açıklanmadığını belirterek, “Yeni bir vergi ya da özelleştirme dalgası gündeme gelebilir” diyor.
Maliye Bakanlığı, Orta Vadeli Mali Plan"da değişikliğe giderek 2007 bütçe giderlerinin Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla"ya (GSYH) oranını 2.9 puan artırdı. Buna karşılık bütçe açığının GSYH"ye oranı ise yüzde 2"den 1.4"e çekildi. Bu durum, bütçe gelirlerindeki 3.5 puanlık artışa dayandırıldı.

Merkez Bankası eski Başkanı Süreyya Serdengeçti direktörlüğündeki TEPAV İstikrar Enstitüsü"nün hazırladığı mali izleme raporunda revizyona dikkat çekildi. Raporda, harcamalardaki artışın kısmen açıklandığına işaret edilirken, gelirdeki artışın genel ifadelerle geçiştirildiği vurgulandı.

Özellikle vergi dışı gelirlerdeki farklılığın mutlaka bir politika olarak açıklanması gerektiğine dikkat çekilirken, “Yeni bir vergi ya da özelleştirme dalgası gündemde” yorumları yapıldı.

Raporda, Toprak Mahsulleri Ofisi"ne fındık alımı görevi verilmesi de değerlendirildi. IMF"ye sunulan son niyet mektubunda 2005 hedeflerinden sapmanın önemli nedenlerinden birinin de Ofis"in öngörülenden fazla alım yapması olarak gösterildiği vurgulandı. Ofis"e hükümetçe verilen destekleme görevlerinde yeterince şeffaflık olmamasının önemli bir mali risk oluşturduğuna da dikkat çekildi.