BIST 10.056
DOLAR 32,25
EURO 34,80
ALTIN 2.429,23
HABER /  DÜNYA

Türkler İsviçrede her alanda

İsviçre'de yaşayan Türkler'e ilişkin araştırma ilginç sonuçlar ortaya koydu.

Abone ol

Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM) Vakfı'nın İsviçre'de yaşayan Türkler'e ilişkin araştırması, ilginç sonuçlar ortaya koydu. Ülkede yaşayan 117 bin Türk kökenlinin üçte birinden fazlası İsviçre vatandaşı, ülkede yaşayan 3 bin Türk girişimci, varlığını ekonominin her alanında gösteriyor.

TAM Vakfı'nın İsviçre'de yaşayan Türkler'e ilişkin yaptığı açıklamalar, çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Ülkede yaşayan 117 bin Türk'ten 35 bini İsviçre vatandaşlığına sahip. Türk kökenliler arasında 43 bini, çalışma yaşamına katılıyor.

Bunlar arasında girişimcilerin toplam sayısıysa 3 bin. Açıklamaları yorumlayan TAM Direktörü Prof. Dr. Faruk Şen, Türkler'in İsviçre'de önemli bir iktisadi faktör haline geldiklerini söyledi. İsviçre'de faaliyet gösteren 3 bin Türk kökenlinin yıllık cirosu, 1.8 milyar İsviçre Frankı'na ulaşıyor. İsviçre'deki Türk girişimciler, 13 bin kişiye istihdam olanağı sağlıyor. Türk girişimcilerin, etnik ekonominin klasik alanları gastronomi ve perakende ticaretten gelecek vadeden medya, telekomünikasyon ve internet hizmetleri gibi alanlarda varlık gösterdiğini söyleyen TAM Direktörü Şen, İsviçreli Türkler'in en aktif oldukları alanlar olarak, zanaat ve nakliyat sektörlerinin ön plana çıktığını ifade etti. Almanya'nın aksine Türk göçmenler, İsviçre'de yaşayan göçmenler arasında sadece küçük bir grup teşkil ediyor.

Yüzde 22'si göçmenlerden oluşan 7,5 milyonluk bir nüfusa sahip olan İsviçre'de Türk kökenliler, tüm yabancıların yüzde 5'ini oluşturuyor. Ülkedeki 117 bin kişilik Türk kökenli nüfus, 30 bin hanede yaşıyor. İsviçre'deki Türk kökenliler arasında vatandaşlık alma eğiliminde, Almanya'nın aksine ciddi bir artış gözlemleniyor. İsviçre vatandaşlıklarını alanlar arasında Türkler, yüzde 7'lik paya sahip. 1999 yılında 2 bin 260 İsviçre vatandaşlığını alınmışken, en son rakamların açıklandığı 2004 yılında bu sayı 3 bin 500'e ulaşmış.