BIST 10.173
DOLAR 32,28
EURO 34,95
ALTIN 2.440,87
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Kamu emekçilerinin kaybı

KESK, kamu emekçilerinin yılın ilk 6 ayı için 120 YTL kaybı olduğunu savundu.

Abone ol

KESK'ten yapılan yazılı açıklamada, KESK Araştırma Merkezi'nin kamu emekçilerinin ücret kayıplarına ilişkin yaptığı araştırmanın sonuçlarına yer verildi.

Ağustos ayı Merkez Bankası Beklenti Anketi TÜFE değerlerine göre yapılan hesaplamada, kamu emekçilerinin ücretlerindeki erimenin bir iyileştirme yapılmazsa 1993 yılına göre 149, 1999 yılına göre ise 109 YTL olacağı ifade edildi. Kamu emekçilerinin 2006 yılı ücretlerinin bir önceki yılın değerine göre 37 YTL az olduğu görüşüne yer verilen araştırmada, çalışanlara yansıtılmayan yüzde 4.5'luk büyüme beklentisi de dahil edildiğinde 2006 yılı olası kaybının 71 YTL'yi bulduğu belirtildi.

Araştırmada, kamu emekçilerinin ücretlerindeki en ciddi kaybın 1994 yılında gerçekleştiği vurgulanarak, 213 YTL düzeyindeki bu kaybın ardından 2000 yılında da 107 YTL ile ikinci büyük kaybın yaşandığına dikkat çekildi. Bu iki kayıptan sonra en ciddi kaybın 37 YTL ile 2006 yılında gerçekleşmesinin beklendiği görüşüne yer verilen araştırmada, enflasyondan sapma nedeniyle ilk 6 ay için 20 YTL'lik bir kaybın söz konusu olduğu, enflasyon farkının Temmuz ayından itibaren ödenmesinin kamu emekçilerinin 6 aylık 120 YTL'lik kaybının yok sayılması anlamına geleceği belirtildi.

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, araştırma sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde, ''IMF'nin ve onun güdümündeki hükümetlerin gözünün kamu emekçilerinin cebinde olduğunu'' savundu. Tombul, 2006 yılının kamu emekçileri açısından ''kayıp yılı'', enflasyon farklarının temmuz ayından itibaren ödenmesi önerisinin de ''bir işgüzarlık ve aldatma'' olduğunu öne sürdü. Tombul, şöyle devam etti: ''Kayıp, ilk altı ay içindir ve kaybın başlangıcı Ocak ayıdır. Hedeflemenin tutmamasının sorumlusu, kamu emekçisi değil, hükümettir.

Kamu emekçisinin ilk 6 ay için 120 YTL kaybı söz konusudur. Bu kayıp primleri ile birlikte bir defaya mahsus ödenmeli ve 2006 yılı için ek zam olarak yüzde 10 artış yapılmalıdır.''

BES'TEN AÇIKLAMA

Bu arada Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BES) Genel Başkanı Gürkan Avcı da yaptığı yazılı açıklamada, geçen yıl gerçekleştirilen toplu görüşmelerde yetkili sendikaların ''Hükümetin verdiği komik zammı, sendika üyesi memurların 5 YTL'lik sendika aidatlarının devlet tarafından ödenmesi kaşlığında kabul ettiğini'' ileri sürdü.

Avcı, üyelik aidatının devlet tarafından ödendiği bir başka ülke daha bulunmadığını ifade ederek, ''Duyum ve araştırmalarımıza göre yetkili sendikalar bu yılki toplu pazarlıkta da devletin sendika aidat yardımını 5 YTL'den 15 YTL'ye çıkarıp kendilerine yüzde 300 zam, memura ise yüzde 2.38'lik enflasyon farkı oranında zamla toplu görüşmeleri tamamlamak niyetindedirler'' dedi