BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,73
ALTIN 2.486,34
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Yeni üniversite sınav sistemi imam hatiplileri ayağa kaldırdı!

Değiştirilen üniversiteye giriş sistemine İmam Hatiplilerden tepki geldi. Hükümete yakın sendika Eğitim Bir Sen bu konuda açıklama yaptı. Yeni sistemin imam hatip mezunlarını zora sokacağını savundu.

Abone ol

Üniversiteye giriş sisteminin değiştirilmesine Eğitim-Bir-Sen'den tepki geldi. Yeni sistemin, İmam Hatip Okulu mezunlarının üniversiteye girmelerini zorlaştıracağını açıklayan sendika, din kültürü ve ahlak bilgisi ile felsefe derslerinden hiç soru dahi sorulmayacak olmasını eleştirdi.

Eğitim-Bir-Sen tarafından, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) sosyal alan derslerini dışarıda bırakan mantığın yanlış, din kültürü ve ahlak bilgisi ile felsefe derslerinden hiç soru dahi sormayan bir ölçmenin hatalı, değerlendirmenin de haksız olacağı, bu nedenle imam hatip ve meslek lisesi öğrencilerinin üniversiteye girişlerinin daha da zorlaştırılacağı belirtildi.

BAZI DERSLERDEN HİÇ SORU SORULMAYACAK OLMASINA ELEŞTİRİ

Sendikadan yapılan yazılı açıklamada, eğitimde sistemli, planlı ve istişareye dayanmayan hiçbir projenin başarılı olamayacağı vurgulandı.

YGS'ye ve LYS'ye göre, yeni sınavın fiilen tek aşamaya indirilmiş ve toplam soru sayının azaltılmış olmasının, ölçme ve değerlendirme ilkeleri çerçevesinde değerlendirildiğinde sınavın geçerliğini azalttığı savunulan açıklamada, adayların girecekleri sınavların kapsamlarının daraltılarak bazı derslerden hiç soru sorulmayacak olmasının, ortaöğretimi olumsuz etkileyeceği anlatıldı.

Düzenlemenin, öğrencilerin temel sosyal ve fen bilimleri alanındaki dersleri ihmal etmelerine yol açacağı, bunun da doğru bir ölçme sağlamayacağı aktarılan açıklamada, "Tarih dersiyle ilgili küçük bir adım atılmış olmasına rağmen sosyal alan derslerini dışarıda bırakan mantık yanlış, din kültürü ve ahlak bilgisi ve felsefe derslerinden hiç soru dahi sormayan bir ölçme hatalı ve değerlendirme de haksız olacaktır. Bu haliyle yeni sistem, sosyal alan başarısını önemsiz hale getirdiği için imam hatip ve meslek lisesi öğrencilerinin yükseköğretime girişlerini daha da zorlaştıracaktır." değerlendirmesi yapıldı.

Eğitim-Bir-Sen'in açıklamasında, öğrencilerin sabah oturumundaki sınav sonuçları belli olmadan veya yeterli puanı almadan ikinci sınava girmelerinin usulen doğru gibi görünse de esasen yanlış olduğu kaydedildi.

"TEOG BENZERİ ZORUNLU SINAV YAPILMAMALI"

Açıklamada, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi'nin (TEOG) kaldırılmasına ilişkin "8. sınıftaki tüm öğrencilerin zorunlu olarak sınava girdiği, öğrencilerin hepsinin tüm okullara merkezi olarak puan üstünlüğüne göre yerleştirildiği TEOG'a benzer bir modelden kesinlikle kaçınmak gerekmektedir." görüşü bildirildi.

Zaman zaman kamuoyuna yansıyan TEOG'a benzer merkezi bir yazılı sınav yapılmasının, tüm öğrencilerin bu sınava girmeye zorlanmasının ve bu sınav sonuçlarına göre tüm öğrencilerin merkezi olarak yerleştirilmesinin, TEOG'un yol açtığı sorunları olduğu gibi devam ettireceği ifade edildi.